16 Kasım 2020

Spotify'dan KURTULMA rehberi

Bir zamanların tatlı, amatör programı. Bugünün şeytanı. Spotify sanırım yazılmış en başarısız Bilgisayar programlarından birine sahip olmasının yanında artık Sanatçılara ödediği “az” ücreti daha da azaltma kararı aldı. Üstüne üstlük büyük sanatçılardan keserken, az dinlenen sanatçıları da “reklam” vermeye mecbur kılan yapısıyla gerçek bir Evdeki Düşman halinde. Hadi gelin Spotify Playlistlerimizi taşıyalım

Çünkü bunu yapabilmelerinin bir numaralı sebebi, kullanıcıların “Playlistlerim Spotifyda” düşüncesi ve Alışkanlıklar. Ancak ikisinin de çözümü var, gelin hızlıca Taşınma aşamasına geçelim.

Bu Rehberde “Deezer” kullanılıyor olsa da, Youtube & Youtube Müzik & Apple Müzik ve TIDAL servisleri de aynı şekilde destekleniyor.

Adım 1 : TuneMyMusic’ten kaynağı seçmek

TuneMyMusic, servisler arası Playlist taşımakta kullanacağınız – ücretsiz bir Site. Yukarıdaki tüm Stream servislerini destekliyor ve oldukça hızlı – pratik ve Otomatik şekilde Playlistlerinizi “aynen” taşıyor.

Buradan, “Spotify”a tıkladıktan sonra açılan Pencereden Spotify hesabımıza giriş yapıyoruz. Merak etmeyin, Şifreniz ve bilgileriniz TuneMyMusic ile paylaşılmıyor.

Adım 2 : Çalma Listesi seçimi

Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan “Çalma Listesi” seçim ekranında – isterseniz kendi ve evet isterseniz de bir başkasının Çalma Listesini başka bir Servise aktarabiliyorsunuz. Buradan şimdilik “Spotify hesabından yükle” butonuna basalım

TAAADAM! karşınızda Tüm Spotify playlistleriniz, İSTERSENİZ HEPSİNİ – isterseniz sadece seçtiğiniz playlist / playlistleri seçebilirsiniz 🙂

Adım 3 : Nereye?

Burada istediğiniz seçimi yaptıktan hemen sonra artık iş “hangi” müzik servisine geçeceğinize kaldı. Ben Deezer kullanıyorum genel olarak (sebebine aşağıda değineceğim) o yüzden Deezer’ı seçiyorum

Seçim yaptıktan sonra, tıpkı ilk aşamada olduğu gibi karşınıza bir giriş ekranı çıkacak, seçtiğiniz servise aynı Spotify’a olduğu gibi giriş yapacaksınız ki TuneMyMusic rahatça playlistleri taşısın. Merak etmeyin, yine şifreleriniz üçüncü şahıslarla paylaşılmayacak.

Yukarıdaki ekrana ulaştığınızda artık Özgürlüğünüz için atacağınız ufak bir kaç adım kaldı sadece. O da “Müziklerimi Taşımaya Başla” butonuna tıklamak, sonrası :

Eksiksiz bir şekilde Spotify’dan Deezer’a aktarıldı.

Öncesi
sonrası

İşte bu kadar. Artık özgürsünüz -en azından bir nebze :)-

Peki ama neden Deezer?

Deezer’ın bir çoklarına uzak geldiğini biliyorum. Ki kendileri de Türkiye operasyonlarını oldukça pasif sürdürüyor, fakat bana kalırsa ellerinde Spotify’a karşı çok güçlü iki koz var, birincisi “Flow” özelliği, ikincisi ise “Kirlenmemiş bir isim”

Spotify, özellikle Rap müzik ekseninde taraflı Editörler üzerinden Türkçe Rap Müziği şekillendirmeye çalışmasıyla gündemde, bu yüzden artık Dörtten fazla Çalma Listesine sahip. Türkçe Rap – Chill Flow – Yeraltı ve Rap Manifesto. Tepkiler dinmedikçe sürekli yeni listeler oluşturmaya devam etseler de, asıl problemi çözmeye niyetleri yok.

Bu süreçte Deezer Türkiye listelerine göstereceği özen ve aktif Sosyal medya kullanımıyla Spotify’ın Türkiye sahnesindeki en büyük rakiplerinden biri olabilir.

Flow

Deezer’ın “otomatik radyosu” “kişisel öneri mekanizması” “yapay zekası”, ne derseniz diyin. Dinleme geçmişiniz ve beğendiğiniz şarkılar üzerinden çalışıyor, şarkıları kalpleyerek daha da iyi hale getirebiliyorsunuz Flowu. Yaklaşık 2 saatlik bir dinleme / eğitme sürecinden sonra söyleyebilirim ki bazen “Flow” dinlediğimi unutuyorum zira müthiş bir “çalışma arkadaşı” haline geliyor. Yıllarca Pandora / LastFM kullanmış biri olarak şimdiye kadar kullandığım en iyi “müzik öneri” ve Müzik keşfetme sistemi olduğunu söyleyebilirim, sırf Flow özelliği için bile Deezer’a şans verilmeli