8 Mart 2020

Rozz Kalliope - Darılmışsın ve sonrası...

Rozz, yeni yeni Filizlenmeye başlayan Türkçe Rap’in kadın sesleri arasında açık ara favorim. Müziğe olan yeteneğinden ayrı olarak, yazdığı liriklerle ilgimi çekmeyi başardı ve geçtiğimiz hafta itibariyle “Darılmışsın” teklisini paylaşan Rozz, özellikle bu parçayla radarımdaki yerini perçinledi. 

“Darılmışsın”, çıktığı hafta bol bol kulaklığımdaydı.
Bling Bling’i uzun bir süre daha öveceğim gibi duruyor.

Almanya’dan Juju, bu blogda oldukça fazla defa bahsettiğim bir isim. SXTN grubunu kurarak başladığı Rap kariyerini Solo Debut’u “Bling Bling” ile bambaşka bir seviyeye taşımış ve Almanya sahnesindeki favorilerim arasına girmişti. Dinlememiş olanlar için mutlaka tavsiye bir albüm olan Bling Bling, her anlamda JUJU’nun neler yapabileceğini gösterdiği bir çıkış albümüydü. 

Bu iki isimi bir araya getiren iki nokta var, Bir; Yenilikçi Vokaller ve İki; Kariyer ilerleyişi 

Öncelikle Rozz ekseninde bir Kariyer değerlendirmesi yapmamız gerektiğine inanıyorum, önceleri No.1, MRF gibi isimlerle beraber olduğu Hi5, Macera gibi parçalar ve Cypher videosuyla ismini duyuran Rozz’dan -dürüst olmak gerekirse- kimse bu derece yaratıcı, çok yönlü üretimler beklemiyordu ve bence bu üretimler Türkçe Rap’te oldukça eksik bir alanı kapatmaya başladı. Benjamins 2 ile asıl sivrilmesini yaşayan Rozz’un, kariyerinde şu ana kadar gördüğüm hata, Ece Seçkin ile olan Benjamins 3 çalışmasıydı. Ece Seçkin’in Rap Trendinden yararlanmasını sağlarken Rozz’u geniş kitlelere duyurdu. Bu açıdan bakıldığında iki tarafın da kazandığı bir düet çalışmasıydı Benjamins 3, ancak öteki tarafta, Rozz’un Benjamins 2’ye kadar etrafında toparlanan kemik kitlesi bir hayal kırıklığı yaşadı. Bu hayal kırıklığının ardından gelen “Darılmışsın” ise bence bu hayal kırıklığını giderme adına, başarılı bir parça.

JUJU ise Debut sonrası Loredana ile yaptığı “Kein Wort” ile nispeten Slow fakat Bling Bling albümünün en büyük hitlerinden Vermissen’den hayranlarının alışkın olduğu bir çalışmayla bizlerleydi, bu noktada JUJU, takipçilerini kendi albümüyle geniş bir spektruma alıştırdı. Birden fazla tarza yönelen ve hepsinden kotarabilen Bling Bling sayesinde JUJU, takipçi kitlesinde kredi ve “geniş” alışkanlıklar yarattı. Burada JUJU ile Rozz arasındaki fark, Rozz’un düetinin hem kendi kitlesine yabancı bir isimle olması, hem de aşırı medya ilgisi çekmesiydi. Yukarıda bahsedilen plan tutmuş olsa da kemik kitlenin verdiği tepkiler arasındaki büyük fark, JUJU’nun bir “Albüm” sahibi olmasından kaynaklı.

Kariyerini merakla beklediğim Rozz’un şu ana dek geldiği yol ve yönetim kesinlikle başarılı -ancak kusursuz değil- Rozz’un “Popüler” sahnede “Sıradan” bir hale geleceği bariz, ancak Grime veya Trap soundları içerisinde karanlık tonlar & sert sözler kesinlikle dinleyicilerinin ondan beklentisi. Ki Sanatçının yaratım özgürlüğünü kabul etmekle beraber, Rozz’un tarif edilen tarzda müthiş başarılı olması içten bile değil. Türk Urban ve Rap sahnesinin ihtiyacı bence kesinlikle bu.

Rozz’dan kişisel beklentim bu aşamadan sonra bir “EP”, uzun bir maraton olmasa bile orta mesafe bir koşuda yeteneklerini göstermesini ve “Kadın MC” olarak değil “MC” olarak saygı toplamasını sağlayacak şeyin bu olduğuna inanıyorum.