24 Nisan 2019

“BreakDans’ın Kökeni üzerine.”

“Break Dans nedir?” sorusunun cevabı maalesef beklediğiniz kadar kolay bir cevap değil.


Aslında, ’70’lerin ortalarında New York’Ta doğmuş olan Hip-Hop kültürü ile ilişkilendirilen bir “Sokak Dansı” olan Breakdans, önceleri yani 70’lerden 80’lerin ortasına kadar baskın olarak “Breaking” olarak adlandırılıyordu.

Breaking, Bronx bölgesinden başlayarak, Wild Style -Beat Street ve Breakdance : The Movie gibi filmler sayesinde dünyaya yayıldı, aslen isminin “breaking” oluşunun sebebi de en başında dansın, Funk ve Rock parçalarındaki solo diyebileceğimiz “Break” bölümü üzerinde yapılmasından geliyordu.

Breaking, 80’lerin ortasından sonuna kadar yavaşça ölmeye başladı çünkü aynı zamanda kültür değişmekteydi, Müzik yavaşça yavaşlıyor, kafa sallama müziğine veya “Boom Bap” sounduna evriliyordu. Bu değişim, Hip-Hop Freestyle olarak adlandırılan, müziğe daha uygun hareketlerden oluşan bir dans türünün çıkmasına neden oldu, Hareketlerin isimleri ve tarzlar o dönem Populer Kültür içinde parlayan olaylar çerçevesinde isimlendi. The Prep, Fila, Roger Rabbit, Steve Martin, Cabbage Patch, Humpty Dance, Robocop gibi hareket isimleri ortaya çıktı. Sıklıkla, bir filmde yapılan basit bir dans hareketinin abartılması veya taşlanması da yapılırdı ve bu “Cakewalk” gibi erken dönem Afrikan-Amerikan danslarıyla bulunan ortaklıklardan biriydi Break Dans için.

Oldukça hızlı şekilde yeni hareketler ortaya çıktı ve repertuar hızlıca büyüdü. Buddha Stretch, Link, Shaik gibi dansçılar bu dönemlerde bu yeni tarzın öncüsü oldular, aynı dönemlerde Break Dans artık şarkıcıların sahne şovlarında görülür olmuştu. Ayrıca o dönemlerde, bir çok alt dans daha medya tarafından Hip-Hop çatısı altında tanımlanmaya başlamıştı. “Locking” “Popping” “Krump” bunlardan bazıları.

“Locking” ve “Popping” aslında 1970’lerin Kaliforniya’sında, Hip-Hop’tan bağımsız olarak yaratılmıştı. Ancak olayın Medya tarafından yanlış anlaşılması sonucu, tüm dünyada Hip-Hop dansının bir parçası olarak görülmeye başlandı, aynı “Breaking” gibi funk müziklerle yapılan danslardı. O dönem Yakalarda düzenlenen yarışmalarda tanışan genç dansçılar birbirleriyle yeni şeyler paylaşıp yeni tarzlar ortaya çıkarıyorlardı.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AifQ64khhY4?feature=oembed&enablejsapi=1&origin=https://safe.txmblr.com&wmode=opaque]

“Krump” ise bunların en yenilerinden biri, 2000’lerin hemen başında Los Angeles’tan Ceasare “Tight Eyez” Willis ve Jo’Artis “Big Mijo” Ratti tarafından yaratılan tarz çok hızlı bir şekilde kültürün bir parçası haline geldi. Krump en basit haliyle, Enerji dolu bir şekilde dans yoluyla öfkeyi, saldırganlığı ve hayal kırıklığını dışarı atarak, çete hayatından kaçmanın bir yolu olarak görülen etkileyici bir dans kolu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pr9h_7qZ94M?feature=oembed&enablejsapi=1&origin=https://safe.txmblr.com&wmode=opaque]

21. yüzyılda BreakDans ya da daha net ismi ile Hip Hop Freestyle, tüm bu stillerin ve daha fazlasının bir birleşmesidir. Sürekli gelişmeye ve zamana uyum sağlamaya devam ediyor.

\Bu yazı, BBC ARTS için DJ RENEGADE tarafından 2015 yılında yazılan “The History of Hip-Hop Dance” yazısının çevirisidir\