29 Aralık 2022

Kreuzberg'den Sonsuzluğa Uzanan Bir Yolculuk: Boe B Hakkında I



 60’li yıllar, ikinci dünya savaşının yaralarını sarmaya çalışan Almanya ve bu kalkınmanın odak noktasında yer alan farklı ülkelerden gelen emekçiler. Bugün sizlerle o emekçi ailelerden biri olan İpek ailesinin Türk rap müziğine yön vermiş evlatları Boe B ve etkilediği sanatçılar hakkında konuşacağız. 


Gastarbeiter

1962: Walsum'da bir İtalyan Gastarbeiter ailesi (kadının kocası Alman Walsum Madenleri için çalışan bir madenci)


Türkiye’de iş bulamayan genç nesil, 60’lı yıllarda Berlin Duvarı yüzünden Almanya’da ortaya çıkan işçi ihtiyacını bir fırsat olarak değerlendirip Halkalı’dan trenlere atlayıp “gurbet” denilen uzun yola çıkmışlar ve Almanya’da konuk işçi anlamına gelen “gastarbeiter” kelimesinin sözlükteki karşılığı halini almışlar. Birçoğunun niyeti “Türkiye’den bir ev alalım da döneriz zaten” yönünde iken bir yerden sonra gerek Almanya’ya alışmaları gerekse çocuklarının oradaki düzende büyümelerini istemeleri sonucunda yerleşme kararı almışlar. Aldıkları bu kararlar Almanya’ya gidişlerinden uzun bir süre sonra alındığı için evlatlarının da bu düzene uyum sağlamaları bir hayli zor olmuş. Bu yüzden o dönemde genç olan Türk gençliği yürüyecek bir yol bulamadığı için kaybolmaya doğru ilk adımlarını atmış. Bugünkü yazımın ana kahramanı olan ve yürüyeceği yola net adımlarla giren Bülent İpek nam-ı diğer Boe B ise bu işçi ailelerinden birinin çocuğu.

Berlin ve Çevresinde Rap Müziğin Yayılışı



Almanya’yı ikiye bölen Berlin duvarının yıkılmasıyla birlikte sözde nizamı sağlayabilmek adına bölgede bulunan ABD askerlerinin ve asker çocuklarının şehre tanıttığı hiphop kültürü ve rap müzik, hem ezilenlerin sesi olduğu için hem de gençliğe uğraş yarattığı için bölgede ciddi bir ilgi görerek adeta bir virüs gibi yayılmış. Bu yayılmadan, o dönemde Berlin bölgesinde ciddi bir nüfusa sahip olan Türk komünitesinin gençleri de tabii ki ciddi bir şekilde etkilenmiş ve günümüz Türkçe rap müziğinin temelleri atılmaya başlanmış. Gençlerin suç ve kötü alışkanlıklardan uzak durup, rap müziğe yönelmesi adına hükümet ve yerel yönetimler tarafından şehrin farklı noktalarında müzik stüdyoları kurularak imkan yaratılmış. (Ki bu imkanları doğru şekilde kullanabilen isimler şu an müzik dünyamızda üstat olarak anılmakta.) 

Boe B 

Boe B, Eskişehir


Yukarıda bahsettiğimiz imkanlardan yararlanıp memleket hasretini, hümanistliği ve içerisine gömmeye çalıştığı öfkesini kaleme dökerek rap müzik eserleri yaratan birçok sanatçı arasında öne çıkan bir isim hakkında konuşacağız. Boe B.  1970 yılında doğduğunu bildiğimiz Boe B’nin doğum günü hakkında ne yazık ki internette net bir bilgi bulunmamakta. 86 yılında Maxim (R.I.P) ile birlikte kurduğu Islamic Force grubu ile birlikte günümüz müzik piyasasına ilham kaynağı olan Boe B, vefat ettiği tarih olan 2000 yılına My Melody/Istanbul, The Whole World Is Your Home ve Mesaj isimli eserleri dünyaya armağan etmiştir.

Boe B ve Hümanist Kişiliği 


“Ha büyük şehirde bir zengin genci
Ha da sokaklarda garip dilenci
Fark etmez ya sünni ya da alevi
Madem ki insandır saygımız vardır
Ve canlardır, ve canlardır...”

Boe B’nin sanata ve hayata bakış acısını algılayabilmemiz adına “Canlardır”  şarkısında yer alan yukarıdaki sözlere bir göz atmanın büyük oranda yeterli olduğunu düşünüyorum. Irkçılığa maruz kalmış bir azınlık gencinin böylesine insan sevdalısı olması bile Boe B’ye saygı duymamıza sebep olmalı bence.


1993 yılında yayımlanan “The Whole World Is Your Home” EP’sine isim veren şarkıda “It really doesn't matter where you are from,'cuz the whole world is your home.” cümlesiyle hümanist mesajının altını özenle çizen Boe B, bu şarkıda ülkemizin gördüğü en önemli barış savunucularından biri olan Barış Manço’nun “Ölüm Allah’ın Emri” şarkısını sample olarak kullanarak bir kez daha bizleri mest ediyor.


Yazı serisinin devamında Boe B'den ilham alan sanatçılardan ve hikayelerinden bahsedeceğiz.