25 Ağustos 2022

GZA ile Liquid Swords üzerine 20 Soru 20 Cevap (ÇEVİRİ)



 15 Eylül 2015'te, ilk yayınlanışından yaklaşık 20 yıl sonra, GZA nihayet 90'ların başyapıtı Liquid Swords için RIAA'dan platin plak aldı. "Bu güzel bir duygu," dedi bu onur hakkında. "Biraz zaman aldı." 


Kasım 1995'te piyasaya çıktığında, Liquid Swords, Wu-Tang Clan (ve lideri RZA) olarak bilinen Staten Island merkezli güçlü rap kolektifi üyeleri tarafından piyasayı ele geçirmek için uygulamaya konulan daha büyük bir planın parçasıydı. Her şey kolektifin 1993 tarihli ilk uzun çalar albümü Enter the Wu-Tang (36 Chambers) ile başladı ve sonraki birkaç yıl içinde Method Man'in Tical, Ol' Dirty Bastard'ın Return to the 36 Chambers adlı solo albümleriyle genişledi: The Dirty Version ve Raekwon'un Only Built 4 Cuban Linx'i... Bu solo albümlerin üçünün de kendine özgü tatları ve motifleri olduğu aşikar, ancak hiçbiri grubun en ünlü ve en geveze üyesi olan Genius'ın en iyi hatırlanan uzunçaları Liquid Swords'un sinematik yeteneği, sıkı ve uyumlu tematik yapısı ya da yoğun lirik laf kalabalığıyla boy ölçüşemiyor

Liquid Swords'un 20. yıldönümü şerefine SPIN geçtiğimiz günlerde hip-hop tarihinin ikonik MC'lerinden biri olan GZA ile görüşerek albümün nasıl bir araya geldiği hakkında konuştu ve eşsiz kafiyelerini yaratma sürecinde bize yol gösterdi.


Liquid Swords ikinci solo albümünüzdü ama Wu-Tang Clan'ı kurup Enter the Wu-Tang'i (36 Chambers) yayınladıktan sonraki ilk albümünüzdü. 1991 ile 1995'teki bu kayıtlar arasında müziğe yaklaşımınız nasıl değişti

Yaklaşımın gerçekten değiştiğini hiç sanmıyorum. Sadece ele aldığım konuların genişlediğini düşünüyorum.


Liquid Swords'u yaptığınız sırada aklınızda ne vardı?

Her şey. Pek çok farklı şeyden ilham alıyorum. Bu bir nesne olabilir, bir insan olabilir; bu albüm üzerinde çalışmaya başladığımda aklımda pek çok şey vardı. Lirik yeteneğimi ve hikaye anlatma tarzımı gerçekten göstermek istiyordum ve geçmişte çalıştığım plak şirketinden [Cold Chillin' Records] kaynaklanan [tanıtım sorunları] nedeniyle kendime kanıtlamam gereken bazı şeyler olduğunu hissettim. Bu yüzden bir geri adım atıp tekrar ilerlemem gerektiğini düşüncesindeydim.


Tekil kelime sayısına göre rap tarihinin en geniş kelime dağarcığından birine sahip olduğunuz söyleniyor. Yazdıklarınıza birçok farklı kelimeyi dahil etmek için bilinçli bir çaba sarf ediyor musunuz yoksa bu doğal mı geliyor?

Bu benim tarzım. RZA, [Ol'] Dirty [Bastard] ve benimle birlikte All in Together adlı ilk grubumuzu kurduğumuz gençlik yıllarımızdan beri hep böyle oldu. Emceeing her zaman, herhangi bir konudan bağımsız olarak mümkün olan en entelektüel, en yaratıcı, en esprili kafiyeyi yapmakla ilgili olmuştur. Bu her zaman kendimizin en iyi formunu ortaya çıkarmakla ilgiliydi.


Wu-Tang Clan içinde her zaman rekabetçi bir ruh vardı. Bu sizin yazma ve kaydetme şeklinizi nasıl etkiledi?

Farklı şekillerde... bir grupta dokuz üyeniz olduğunda ve hepsi stüdyoda ritme göre yazdığında, çok fazla baskı oluyor, bu yüzden rekabet her zaman var ve ilerlemenizde bir yardımcıya dönüşüyor. Bazen bir kafiye duyabiliyorsunuz, örneğin [Inspectah] Deck'in "Triumph" şarkısındaki sözlerini duyduğumda etkilenmemem çok zordu.


RZA geçmiş röportajlarında Clan'ın her bir solo albümüyle farklı demografik gruplara ulaşma vizyonundan bahsetmiş ve Liquid Swords'un üniversiteli kitleye ulaşma çabası olduğunu söylemişti. Siz buna inandınız mı?

Hayır. Öyle demiş olabilir ama benim amacım üniversiteli gençleri elde etmek değildi. Demek istediğim, bir sanatçı olarak genel amacın, şarkı ne hakkında olursa olsun öğretmek ve eğitmek olduğunu düşünüyorum. Dinleyicinin bundan bir şeyler çıkarabileceği, ilerlemelerine yardımcı olabilecek, bir şeyler öğrenmelerine, bir şeyi farklı bir şekilde analiz etmelerine veya bir şey hakkında düşünmelerine yardımcı olabilecek bir şey üretmeliyim

Belki de üniversite öğrencileri öğrenmeye, incelemeye, araştırmaya ve anlamaya çalışmaya daha çok ilgi duyuyorlardır. Olaylar bu şekilde gelişti ama bu planın bir parçası değildi.


Bu albümün gerçekten hitap etmediğini düşündüğünüz bir grup insan var mı?

Küfür içerdiği için çocuklara uygun olmadığını söyleyebilirim... Bir zamanlar şarkı sözlerinde küfür kullanmayı bırakmıştım. Yani bu çok uzun yıllar önceydi ama 2002'deki Legend of the Liquid Sword albümümde "“I’m the obscene slang kicker, with no parental sticker / Advising y’all that wise words are much slicker." dediğim bir satır vardı.


Albümün açılışında örneklenen Shogun Assassin filminin sizde bu kadar yankı uyandırmasının sebebi neydi? Bu filmi ilk ne zaman izlediniz?

Bu cevap sizi şaşırtabilir ama filmi Liquid Swords albümü [yayınlandıktan] sonrasına kadar izlediğimi sanmıyorum.


Yani o filmdeki diyaloglar da dahil olmak üzere tamamen RZA'dan mı geldi?

Evet, RZA bunu albümün son aşamalarında yaptı. Aslında albüm miksajı dahi bitmişti, albüm zaten mikslenmişti ve albümün masteringini yapıyorduk ve mühendisini ya da stüdyodan birini gönderdi ve "Bana Shogun Assassin'i geri getirin" dedi ve albüme attı. Bu son dakikada gelişti.


RZA ile ilişkinizden, yazar olarak nasıl işbirliği yaptığınızdan ve prodüktör olarak size nasıl yaklaştığından bahsedebilir misiniz?

Bence aramızdaki kimya harika. RZA prodüktörlüğe başlamadan önce bir DJ'di... yani DJ, MC ve beatbox'çıydı. Dirty de öyleydi. Bana gelince, ben sadece bir MC'ydim ve o zamanlar biraz grafiti yapıyordum ama mahallenin her yerine adını ve eserlerini asan büyük sanatçılardan biri değildim. Ama RZA yapımcı olmadan önce MC'ydi, sonra yapımcı oldu ama aynı zamanda bir beat box uzmanıydı.

Ayrıca gençken birlikte bir gruptaydık. Her zaman kafiyeli konuşur ve mücadele ederdik, bu yüzden birbirimizin tarzını ve akışını iyi biliyorduk. O da bu projeye girerken bunun farkındaydı. MC olduğu için bazen benden bir kafiyeyi değiştirmemi, bir satır eklememi, bir şeyi farklı bir şekilde söyleyip söyleyemeyeceğimi ya da akışını değiştirip değiştiremeyeceğimi soruyordu. Çoğu zaman nereden buna vardığını anlıyordum.

Benzersiz ve açıkçası yoğun bir hikaye anlatma yönteminiz var. Yeraltı suç dünyasında yükselmeyi konu alan "Gold" gibi bir şeyi nasıl yarattınız?

Bu sadece bir kentsel sokak hikayesi anlatmak istediğimde, bunu bir hikayeyi duyabileceğiniz ortalama yoldan farklı bir bakış açısıyla anlatmaya çalışıyorum. "Clan in Da Front" şarkısında olduğu gibi bunu yapmanın farklı yolları var. Ben bir spor insanı değilim ama ara sıra sporu kafiyelerime dahil ediyorum çünkü her zaman belirli şeylerden bir şeyler kapıyorum ve tamamen içinde olsam da olmasam da bir şeylerden ilham alıyorum. "Clan in Da Front "ta şöyle bir dize var: "I’m on the mound, G, and it’s a no-hitter / And my DJ the catcher, he’s my man…" .

Ama "Gold "da şöyle diyorum: "I’m deep down in the back streets, in the heart of Medina / About to set off something more deep than a misdemeanor..." sadece farklı bir şekilde anlatılıyor.

Şarkıları farklı bir şekilde yapmaktan bahsetmişken, "Cold World "ü "Night Before Christmas" etrafında yaratma fikri nasıl ortaya çıktı?

Zihnim böyle çalışıyor diyebilirim. Yazmanın en güzel yanı kendi dünyanızı yaratmanız ve yazdıklarınıza bağlı olarak dinleyicileri de kendi dünyanıza çekmeniz. Her zaman içinde bir tür ilham barındıran bir şeyler duyuyor ya da görüyorum. Çok iyi olmasa bile, ondan iyi ya da güzel bir şeyler çıkarmaya çalışırım. Bu hikaye için güzel bir başlangıç olduğunu düşündüm.

Wu-Tang Clan'in her bir üyesi bir şekilde Liquid Swords'te yer alıyor. Herkesi dahil etmek için bilinçli bir çaba sarf edildi mi?

Kardeşlerinizden yardım ve destek almak her zaman harikadır, özellikle de Klan içinde... Herkese her zaman açıktım ve Wu'nun ilk aşamalarıydı, albümde bir üyenin olmasının harika olacağını düşündüm, ancak bir albümü tamamlamak için buna bağlı kalmak istemedim. Bilirsiniz, günümüzde sanatçılar albüm çıkarıyor ve albümde 50 farklı özellik veya konuk var ve bu bazen onları gölgede bırakıyor. Uzun süredir MC olarak kendi ağırlığımızı taşımaya alışmıştık.

Liquid Swords'tan önce yaptığım Words from the Genius albümünde, o zamanlar var olmalarına rağmen hiçbir Clan üyesi yoktu. RZA yoktu, Dirty yoktu. Albüme Clan kardeşlerimden herhangi birinin girmesi için açık bir alan bırakarak yaklaştım, ama girmezse o boşluğu doldurabilmeliydim.

Bir yazar olarak ne kadar işbirlikçisiniz?

Diğer sanatçılardan aldığım bazı dizeler var. "Living in the World Today "in ikinci dizesinin bir kısmı RZA'dan geldi. "My preliminary attack keep cemeteries packed", bu RZA'dan geldi. Sonra "Cold World "de "And it does sound ill like wars in Brownsville / Or fatal robberies in Red Hook where Feds look." dediğim bir dize var. Bazı kardeşlerimden küçük sözler ve parçalar aldım.

İki kafa bir kafadan iyidir diye bir söz vardır bilirsiniz. Ben tek başıma yazmaya alışkınım ama çoğu zaman etrafınızda başka bir MC'nin olması size yardımcı oluyor çünkü o size bir şeyler katabiliyor.

Liquid Swords hem tema hem de genel sound olarak çok uyumlu. Bu daha çok o zamanki kafa yapınızın bir yan ürünü müydü yoksa RZA'nın prodüktör olarak katkısıyla mı bu hale geldi?

İkisinin bir kombinasyonuydu... vuruşlar kafiyeleri tamamlamalı ve kafiyeler de vuruşları tamamlamalı. Benim işim sadece lirik olarak uyumlu hale getirmek ve her şeyi birbirine uydurmak, sadece bir hikaye anlatmak değil, bir masal örmek. Bu benim genel olarak şarkı sözlerine yaklaşımım. Her zaman daha sıkı ve daha sıkı hale getirmeye çalışıyorum, taslak ve taslak, sonra yeniden taslak ve tekrar tekrar taslak. Cümleleri değiştiriyorum; doğru olduğunu hissedene kadar kelimeleri değiştiriyorum. Ve doğru olduğunu hissettikten sonra bile, birkaç yıl sonra tekrar gözden geçiriyorum ve "Bunu şöyle de söyleyebilirdim" diyorum, çünkü her zaman büyüyor ve gelişiyorum.

Geçmişte bu albümü sinematik bir albüm olarak tanımladınız ve albümü anlatırken sinematik terimler kullandınız. Ayrıca Liquid Swords albümündeki dört şarkı için klip yönetmenliği de yaptınız. Müzikal açıdan size ilham veren ve bu düzeyde düşünmenizi sağlayan film aracı nedir?

Film görsel bir şeydir, bilirsiniz. Rap de görsel bir dil. Yaratabileceğiniz en görsel kafiyeyi yaratmakla ilgili çünkü biri dinlerken kendi kafasında resimler çizebilmeli. Kafiyeyi olabildiğince görsel hale getirmek için çabalarsınız.

İnsanlar bu albüm hakkında konuşurken - ve 90'ların ortalarındaki diğer pek çok harika Wu-Tang albümünden bahsederken - "cesur" diyor. Sizce bu sound'un ve işlediğiniz temaların bu kadar uzun yıllar boyunca pek çok insanın zihninde yer etmesini sağlayan şey nedir?

Zamanlama birincisiydi. Yeni ve taze bir şeydi. Daha önce bu şekilde duyulmamış bir şey. Yani, sıfırdan yeni bir şey yok ama bir şeye yaklaşmanın ya da bir şeyi revize etmenin her zaman farklı yolları vardır. Bence bu sertlik geldiğimiz yerin bir parçası. Bilirsiniz, kaba, engebeli. Rap müziğin, belki bugünlerde değil ama kökeni sert, katı ve cesurdu.

Liquid Swords'tan hangi şarkıların bugün sizi en çok etkilediğini düşünüyorsunuz ve en çok hangi şarkıları canlı çalmayı seviyorsunuz?

"Liquid Swords "u çalmayı seviyorum. "Duel of the Iron Mic "i çalmayı seviyorum. Bu benim favorilerimden biri. "4th Chamber "ı da enerjisi, gitarları ve çılgın rock tınıları nedeniyle seviyorum. Tek başıma da olsam Wu ile de olsam seslendirdiğimiz şarkılardan biri bu. Kalabalığın en heyecanlı olduğu iki ya da üç şarkıdan biridir ve bazen on saniye sonra durdurur ve sadece kalabalıktan daha fazla tepki almak için tekrar çalarız.

Yıllardır Ol' Dirty Bastard'ın Return to the 36 Chambers albümündeki birçok dizeyi Ghostwriter olarak yazdığınız söyleniyor: The Dirty Version albümüne de aynı şekilde yazdığınız söyleniyor. Bunda doğruluk payı var mı?

Var. Demek istediğim, ben de biraz Dirty'nin sözlerini kullandım ama Dirty'nin albümündeki sözlerle ilgili olan şey, bunların benim gençliğimde yazılmış sözler olmasıydı ve bu sözler o zamanlar bana pek uymuyordu ve Dirty'nin bir şeyleri alıp kendine mal etme gibi bir tarzı vardı. Bana olduğundan daha çok ona uyuyordu. "Don't You Know "daki tekerlemelerden birinde şöyle diyor: "Saat ona çeyrek kala sınıfımda oturuyorum / Sabırla dersin başlamasını bekliyorum / Öğretmen öğrenciye lütfen metinlerinizi açın diyor / Ve oral seksle ilgili ilk paragrafı okuyun." Bunu gençken yazmıştım! Yani Words from the Genius ya da Liquid Swords'u yaptığım zaman, bu kafiyeleri tekmelemek istemiyordum. Bu benim için daha çok Fresh Prince tarzı bir şey olurdu. Ondan örnek almak ya da ona saygısızlık etmek istemem ama onun tarzı buydu.

Liquid Swords'u yayınladıktan kısa bir süre sonra tüm Clan ile Wu-Tang Forever üzerinde çalışmaya başladınız ve ardından 1997'de Rage Against the Machine ile aniden sona eren meşhur turneye çıktınız. O turnenin bitmeden dağılmasına neden olan şey neydi?

Ne olduğunu gerçekten bilmiyorum. Turnedeydik ve Summer Jam konserini yapıyorduk ve bir şovu kaçırmak zorunda kaldık ve... turneyi bırakmak zorunda kalmadık ama Summer Jam şeyini yapmak için bir ya da iki şovu kaçırmak zorunda kaldık. Oylama yaptık ve bazılarımız bunu yapmamamız gerektiğini söylerken bazılarımız da yapmamız gerektiğini düşündü ve sonunda bunu yaptık. O şovu yapmak bile bizim için bir bakıma felaket oldu ama bir şekilde Rage turnesine geri dönmedik. Hangi sebeple bilmiyorum. Turneden atılmadık, bu bizim kararımızdı... Yani kişisel olarak benim değil çünkü ben turnede kalıp rock yapmaya devam ederdim. Büyük kalabalıkların önünde rock yapıyorduk, harika tepkiler vardı. bu sadece bir karardı ve işe yaramadı.

Yeni albümünüz Dark Matter hakkında şu anda neler söyleyebilirsiniz? Geçtiğimiz günlerde Instagram'da Chariots of Fire'ın bestecisi Vangelis ile stüdyoda çekilmiş bir fotoğraf paylaştınız.

Bence bu çok, çok harika bir albüm olacak, belki de en güçlüsü. Lirik olarak, kesinlikle. Hâlâ üzerinde çalışıyorum ama Vangelis de işin içinde olduğu için müzikal yaklaşım oldukça farklı.