21 Ağustos 2022

1990 tarihli NWA Röportajı

 


Rakamlar bile etkileyici: Hem NWA'nın Straight Outta Compton albümü hem de NWA üyesi Eazy E'nin solo albümü Eazy-Duz-It radyo yayını, MTV desteği ya da büyük plak şirketlerinin promosyonu olmadan bir buçuk milyondan fazla sattı.


NWA'in geçen yılki turneden elde ettiği 650.00 dolarlık hasılat da aynı derecede etkileyiciydi ve bunun 130.000 dolarını menajer Jerry Heller aldı. Bu arada, birçok kişinin grubun baş sözcüsü olarak gördüğü Ice Cube evine 23.000 dolarla döndü. Ice Cube turnede satılan NWA ürünlerinden elde edilen kârı sorduğunda kendisine bunun kendisini ilgilendirmediği söylenmiş. Eazy E ve NWA albümündeki rap'lerin yaklaşık yarısını yazan bir adama söylenmeyecek bir şey. Üç milyondan fazla albüm satışına yaptığı bu önemli katkı Ice Cube'a şimdiye kadar 32,000 dolar kazandırdı.


Hoşnutsuz rapçi gruptan ayrıldığına göre şu soru ortaya çıkıyor: NWA'nın ruhu ve zekası da onunla birlikte kapıdan çıkıp gitti mi?


SPIN: NWA'dan neden ayrıldınız?

Maddi sebepler. Paramı alamıyordum. Üç milyon albüm satışına katkıda bulunduğunuzda 32.000 dolardan fazlasını beklersiniz. Jerry Heller [NWA menajeri] West Lake'te yarım milyon dolarlık bir evde yaşıyor ve ben hala evde annemle yaşıyorum. Jerry'nin Corvette'i ve Mercedes Benz'i var, benimse Suzuki Side Kick'im. Ne demek istediğimi anlıyor musun?. Bütün parayı Jerry kazanıyor, ben kazanmıyorum. Jerry'nin gruba hiç bir katkısı yok: Sadece tüm o boktan kararları veriyor ve tüm parayı alıyor.

Ne demek "berbat kararlar"?

İşin içinde para olmadığı için Jesse Jackson'ın sohbet programını yapmayı reddetmek gibi. Jesse Jackson yeni programı "Voices of America" için NWA ile bir röportaj yapmak istedi. Programın konusu bugünlerde çocukların dinlediği tartışmalı müziklerdi. Bu gezegende NWA'in o programda yer almamasına imkan yoktu. Public Enemy dışında, NWA'dan daha tartışmalı bir grup yok. O programda olmalıydık, ülke çapında tanınmalı, kendimizi anlatmalı ve insanları yanımıza çekmeliydik.

Böyle bir şeyi reddettiğinizde, adamın bunu grup için istemediğini düşünmeniz gerekir. O sadece kısa vadede mümkün olduğunca çabuk para kazanmaya uğraşıyor.

Jerry bana NWA'den ayrılmanızın nedenlerinden birinin, reklamcınız Pat Charbonet'in kafanızı büyük bir yıldız olduğunuz ve kendi başınıza daha da büyük olacağınız fikirleriyle doldurması olduğunu söyledi. 

Pat Charbonet'in bana söylediği tek şey bir avukat tutmamdı. Bunu yaptığımda çok kızdılar. Jerry bana avukatların sorun çıkarmak için yaratıldığını söyledi. Ama avukatlar sadece sorun çıkaracak bir şey varsa sorun çıkarırlar.

Peki ya gelecek?

Priority Records ile solo bir albüm yapıyorum. [Public Enemy'den Chuck D ve PE yapımcısı Hank Shocklee prodüktörlüğünü yapacak. Adı America's Most Wanted olacak. "Endangered Species" gibi parçalar olacak. Genç siyahi gençler artık nesli tükenmekte olan türler listesine eklendi.

"Turn Off the Radio" adında bir parça daha var, siyah radyoların hala hip hop'tan adil bir pay almamasıyla ilgili. NWA siyah radyodan çok az yardım alarak platin plak kazandı. Bu şarkı çocuklara kendi programcınız olun, radyoyu kapatın ve kendi kasetlerinizi yapın diyor.

Geçenlerde [The 2 Live Crew'dan] Luke Skyywalker ile medyanın sözde müstehcen rap sözleri konusundaki ahlaki paniği hakkında konuşuyordum. Hip hop yalnızca siyahlara özgü bir şey olarak kaldığı sürece istediği kadar müstehcen olabileceğini söyledi: ancak beyaz çocuklar siyahların tarzlarını taklit etmeye başladıklarında yetkililer endişelenmeye başlıyor.

Evet! Los Angeles'taki çete sorunu gibi. Çeteler Los Angeles'ın güneyinde kaldığı sürece yetkililer aldırmıyor. Ama ne zaman ki Beverly Hills ve Westwood'a taşınıyorlar, işte o zaman sorun oluyor, işte o zaman yetkililer devreye giriyor, işte o zaman polis Güney Merkez'e gelip tişört giyen her siyahı taciz ediyor.

--

Ice Cube'un avukatı Michael Ashburn, "Bu anlaşmazlığı özenle çözmeye çalıştık," diyor. "Her iki taraf için de kabul edilebilir bir mali anlaşma yapmak için çok uğraştık. Konu bu anlaşmazlığı çözmeye geldiğinde bu kadar kayıtsız kalmalarına şaşırdım. Sanki Jerry Heller, Ice Cube'un -gruba tartışmasız büyük katkıları olan birinin- gitmesini ya da kalmasını umursamıyordu. Son derece makul mali taleplerimiz karşılanmış olsaydı Ice Cube hala NWA'da olurdu. Ellerinde Ice Cube'a 32.700 dolar avans verildiğini gösteren bir beyan var. En az 120.000 dolar daha borcu var, artı şu ana kadar bir kuruş bile almadığı yayıncılık telif hakları. Ice Cube NWA ile devam etmek istiyordu ama parasını alamıyordu."

--

Reklamcı Pat Charbonet, "Jerry Heller, Ice Cube'u NWA'dan ayrılması için benim teşvik ettiğimi söylüyor," diyor. "Köleleri isyana teşvik etmekle ilk kez suçlanıyorum."

--

Jerry Heller, "Ice Cube'un NWA'dan ayrılmasının gerçek nedeni, Eazy E'nin şöhretini ve başarısını inanılmaz derecede kıskanmasıydı," diyor. "Eazy E olmak istiyordu. Kıskanıyordu çünkü Eazy sadece başarılı bir solo kariyere sahip NWA'nın önemli bir üyesi değil, aynı zamanda kendi plak şirketinin de başkanı. Eazy E büyük bir yıldız ve başarılı bir işadamı. Ice Cube öyle değil."

--

Beyaz saçlı ve sert tavırlı bir müzik emektarı olan Jerry Heller, bir hip-hop grubunun menajeri olarak beklenmedik bir seçim. En parlak döneminde Elton John, Pink Floyd, REO Speedwagon ve ELO gibi en iyi grupların turnelerini düzenleyen bir rezervasyon ajansı olan Heller For Show'u yönetiyordu. 80'li yıllara gelindiğinde yıldızı düşüşe geçmişti.

Ekim 1987'de, eski bir uyuşturucu satıcısı olan Eazy E ve onun inanılmaz yetenekli iki arkadaşıydı ile tanıştı; bu kişiler daha sonraları NWA'in prodüksiyon ekibi olacak Dr. Dre ve Yella'ydı. Birlikte Ruthless Records'u kurdular ve JJ Fad'in bayat elektro hip hop şarkısı "Supersonic" ile büyük bir pop hitine imza attılar. Heller, Atlantic'ten (şarkının lisansını Ruthless'tan alan büyük plak şirketi) altı haneli bir çek aldığında Eazy'yi bankaya götürüp ona nasıl çek hesabı açılacağını öğrettiğini anlatıyor.

Bugün Ruthless, (NWA ve Eazy'nin yanı sıra) Above The Law ("Onlar pezevenkler ve oyuncular," diyor Eazy, "fahişeleri  saatliyor") gibi yeni imzaları içeren bir listeyle, en başarılı hip hop şirketlerinden biri; New Yorklu kadın rapçiler Bitches With Problems ("NWA'yı Mormon Tabernacle Korosu'na benzetiyorlar," diye şaka yapıyor Jerry Heller); R&B Divası Michel'le ("Beş yaşında gibi konuşup on üç yaşında gibi şarkı söylüyor," diyor Eazy) ve The D. O.C, Rap kariyeri, arka camdan uçtuğu ve ses tellerini ezdiği yakın tarihli bir araba kazası nedeniyle duraksamış olan D.O.C..

Jerry Heller, "Berry Gordy'nin Motown'ı 60'larda neyse, 90'larda da o olacak bir şirketimiz var," diyor. "Ve yaratıcı çekirdek Dr. Dre, Yella ve Eazy'den oluşuyor."

Eazy E'yi bir AK-47'nin tetiğinin arkasında hayal etmek zor. İşlem görmüş saçları ve başarının çok çabuk geldiği birinin küstah tavırlarıyla zayıf bir figür olan Eazy, kaçınılmaz olarak gettodan gelen öfkeli genç bir siyah adam olarak tanımlanıyor. Ancak gerçekte Eazy, sadece birisi jheri buklelerine dokunduğunda gerçekten sinirlenen bir adam. Public Enemy'den Chuck D, Chicago'da NWA ile turnede olan Eazy'nin saçları ıslanır diye otel odasından çıkmayı reddettiğine dair bir hikaye anlatıyor.

Los Angeles'lı rapçi Ice-T, bir NWA kayıt seansını nasıl hayal ettiğine dair bir fıkra anlatıyor: Ice Cube köşede şarkı sözlerini karalarken Eazy onu azarlıyor: "Beni daha sert göster. Sesimi yeterince sert çıkarmıyorsun."

Ice Cube'un ayrılması grup için büyük bir kayıp mı?

Eazy: Hayır, bu daha fazla para kazanacağımız anlamına geliyor.

Onun NWA'ya katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

Yorum yok.

Ice Cube'un yorumları var. Para almadığını söylüyor. Bütün parayı sen ve Jerry'nin aldığını söylüyor.

Sıradaki konuya geçelim.

"Fuck Tha Police" hakkında konuşalım. Ocak ayında Boston'da Chuck Stuart'ın karısını öldürüp suçu siyah bir soyguncunun üzerine attığı ve herkesin ona inandığı olayı takip ettiniz mi? "Fuck Tha Police "de kastettiğin bu muydu?

Hayır, bu konuda hiçbir şey bilmiyorum. Sadece Compton'da başımıza gelenlerden bahsediyorduk.

Ama ırkçılık sadece Compton'da olan bir şey değil.

Compton'daki siyah polisler beyaz polislerden daha kötü. Chuck D tüm o siyah olaylarına karışıyor, biz karışmıyoruz. Siyah güç saçmalığını siktir et, umurumuzda değil. Özgür Güney Afrika: Umurumuzda değil. Bahse girerim Güney Afrika'da "Özgür Compton" ya da "Özgür Kaliforniya" yazan bir rozet takan kimse yoktur. Onlar bizi umursamıyor, o zaman biz neden onları umursayalım? Biz politikayla hiç ilgilenmiyoruz. Biz sadece diğer insanların söylemeye korktuklarını söylüyoruz.

Bana sizi polise karşı şiddeti savunmakla suçlayan FBI mektubundan bahsedin.

Baya keyifliydi. Hoşumuza gitti.

Kariyerinize zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

Ne yapacaklar ki? Albüm yaptığımız için bizi hapse mi atacaklar?

Compton'da büyürken polis tarafından rahatsız edildiniz mi?

Her gün. Çağrı cihazınız, biraz altınınız ve güzel bir arabanız olduğu için sizi klişeleştiriyorlar ve sizinle uğraşıyorlar. Uyuşturucu satıcısı ya da çete üyesi olduğunuzu düşünüyorlar.

Bazı insanlar NWA'nın siyah-siyah suçunu cazip hale getirdiğini söylüyor. 

Ne olmuş yani? İstediklerini söyleyebilirler. Kimseye bir çeteye katılmasını, arabayla ateş etmesini ya da soygun yapmasını, çalmasını ve öldürmesini söylemiyoruz. Sadece Compton'da durumun nasıl olduğunu anlatıyoruz.

Diğer insanlar kadınlara saygısızlık ettiğinizi söylüyor.

Biz kadınlara saygısızlık etmiyoruz, sürtüklere saygısızlık ediyoruz.

Bir kaltakla kadın arasındaki fark nedir?

Kadın kadındır. Kaltak, kendini beğenmiş bir şekilde davranan kişidir. Kaltak, benim dışımda herkesle yatan kişidir.

Röportajın başında Eazy E'nin özlü, umursamaz tavrının rapçinin bir şovu, tasarlanmış kişiliği düşünmüştüm. Seansımızın sonunda, Ice Cube'un ayrılmasıyla NWA'nın kolektif IQ'sunun artık oda sıcaklığının üzerine zor çıktığını fark ettim.

Ama bu NWA'nın bazıları için cazibesinin bir parçası. Red Alert Productions'tan Funkenklein -ki normalde görüşlerine çok güvendiğim bir adamdır- NWA'yı "şu anda hip hop'taki tüm o haklı, politik saçmalıklara karşı hoş bir tepki olarak görüyor. Umurlarında bile değil. İşte bu yüzden havalılar."

Entertainment Weekly'nin müzik eleştirmeni ve grubun güçlü bir destekçisi olan Greg Sandow, New York'taki daha kültürel hip hop türü ile Los Angeles'taki rap müzik arasındaki farkları açıklamaya çalışıyor: "İkisi tamamen farklı toplumlar. Los Angeles'ta güvenilir bir siyahi lider bulmaya çalışın. Al Sharpton bile olsa. Los Angeles'ta olan her şey bir boşlukta gerçekleşiyor. Siyasi bilinç gelişmiyor, çünkü çok az topluluk aktivizmi var."

Compton'ın şiddet dolu, sorunlu bir mahalle olduğuna şüphe yok, ancak dışarıdan bakıldığında, çetelere ve uyuşturucuya rağmen şaşırtıcı derecede burjuva görünüyor. Jerry Heller, "İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya gibi görünmüyor" diyor. "Hepsi küçük, güzel çimenleri olan evler."

Geçen yıl Ice Cube'un konforlu, orta sınıf evine arabayla ateş açıldı: kurşunların bir komşunun evine isabet ettiği sanılıyordu. Jerry Heller ise bir Cuma günü E Rock adında bir Compton rapçisiyle anlaştığını ve Pazar günü vurularak öldürüldüğünü anlatıyor. Michel'le ise kısa bir süre önce kuaföre gittiğinde silah zoruyla soyulmuş, arabası gasp edilmiş ve güpegündüz parası çalınmış.

Medyada NWA ve mahalleleri hakkında pek çok saçmalık yazıldı. Option'ın yakın tarihli bir sayısında grubun "orta sınıf ideolojisine yönelik tehdidinden" ve "yoksul ya da var olmayan konutların ve çok az yasal ekonomik ilerlemenin insanları aşırı araçlara yönelttiği şehir içi koşullarına bir bakış" sağladıklarından bahseden yazı tipikti.

NWA'nın müziğinde belgesel gerçekçiliğinin bir unsuru var, ancak bu büyük ölçüde grubun sözde sertliklerini göstermekten aldıkları neşeli zevkle gölgeleniyor. Gerçekte NWA'nın bir Charles Bronson filminden çok, şehirlerdeki kötü durumla ilgili bir PBS belgeseliyle ortak yönleri var.

ABD'de suç işleyenlerin siyah olduğu yönündeki medya efsanesi her gün gazetelerde ve her gece televizyon kanallarında işleniyor. Ne yazık ki, NWA'nın ortadan kaldırmak için çok az şey yaptığı bir efsane bu. Tavırlı Zenciler mi? Aktivatörlü Zenciler, daha çok.


Spin dergisinin Nisan 1990 tarihli röportajı.