17 Temmuz 2022

Necro – I Need Drugs incelemesi



Bilmeyenler için; Underground efsanesi Necro, NYC'li bir MC/prodüktör/film yapımcısı. Hip-hop dünyasında çoğu zaman rahatsız edici imgelerle birleştirdiği inanılmaz kelime oyunlarıyla büyük bir takipçi kitlesi oluşturdu. Size şimdiden söylüyorum - bu albüm midesi zayıf olanlar için DEĞİL. Çoğu zaman kadın düşmanı ve her zaman ölüme takıntılı olan Necro, belki de genel dinleyici kitlesinin %10'una hitap edecek.


Bununla birlikte, adamın hem lirik hem de prodüksiyon açısından kesin yeteneklere sahip olduğundan şüphem yok. Bu LP'deki tüm şarkıların prodüktörlüğünün yanı sıra, Necro; Non-Phixion, Ill Bill ve klasik Cage parçası 'Agent Orange' gibi şarkıların da prodüktörlüğünü üstlenmiş bir isim.


1) The Most Sadistic

Bu parçada, Necro ile akraba olan Ill Bill yer alıyor, Prodüksiyon çok kıvamında, sürükleyici bir bas hattı ve arka planda çınlayan anahtar notalar var. Sözler yerinde ve temel olarak Necro ve Ill Bill'in kendileriyle lirik olarak savaşmaya çalışan MC'lere karşı ne kadar sadist olduklarını ele alıyor.


2) Hoe Blow

Bu parçada arka planda çok ürkütücü bir org var. Neredeyse bir tür korku filmi örneğine benziyor. Bassline'ın funky bir havası var, etrafındaki seslerle tezat oluşturuyor ama şaşırtıcı bir şekilde bu zıtlık işe yarıyor. Şarkı sözleri temelde Necro'nun çeşitli kadınlarla olan ilişki biçimlerini ele alıyor ve ben de bunu burada bırakıyorum.

3) I Need Drugs

LL Cool J'nin 80'lerin ortasındaki 'I Need Love' adlı büyük hitini hatırlıyor musunuz? Bu şarkıda da aynı ritim ve enstrümantasyon kullanılıyor. Tek fark, Necro'nun kızlardan ve aşktan bahsetmiyor olması. Albümde şimdiye dek dinlediğimiz diğer iki şarkıdan farklı olarak Necro hayatında uyuşturucuya ne kadar ihtiyacı olduğunu anlatıyor. O kadar ki, HER ŞEYDEN vazgeçmeye hazır. Pek çok kişi bu şarkıyı korkunç bulabilir... ancak daha derine indiğimizde, bir uyuşturucu bağımlısının acısını anlatma biçiminin mükemmel olduğunu düşünüyorum. Parça ise totalde harika. Klasikleşmiş bu parçayı nasıl fliplediğini kavradıktan sonra gülmeyi bırakmamın 5 dakika sürdü

4) Your Fuckin' Head Split

Çok güzel bir beat daha. Necro bassline'larla gerçekten güzel bir iş çıkarıyor. Bassline'a ek olarak, arka planda çalınan gerçekten hoş ve tehditkar bir gitar var. Konu yine Necro'nun lirik olarak kendisiyle savaşan insanlara neler yaptığını övünerek anlatmasından oluşuyor.

5) You're Dead

Ill Bill ile yine ürkütücü bir ritim yakalıyoruz. Ürkütücü kelimesi benim açımdan biraz fazla kullanılmış olabilir, ancak bunu başka bir şekilde tanımlamak zor. Bu beat şimdiye kadar dinlediklerimize oranla biraz, çünkü bas hattı daha önce olduğu kadar itici / güçlü değil. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, şarkı sözleri ölüm etrafında dönüyor. Ancak Ill Bill'e özel bir not düşmek gerek; bence bu parçayı yazımıyla taşımış.

6) Get On Your Knees

Daha önce yayınlanan single'lardan biri olan bu şarkı, eğer parçanın başlığındaki bariz cinsel göndermeyi aşabilirseniz tam bir kahkaha tufanı. Necro eski bir Gladys Knight parçasını alıyor ve nakarat için samplelıyor.- "Baby baby, I get down on my knees for you". Bahse girerim Ms. Knight bu şekilde düşünmemiştir. Prodüksiyon ve sound, Albümdeki çoğu şeyden biraz daha pozitif, bu albümün rutinliğinin önüne geçmiş. Standart davul patternları ve parça boyunca arka planda tekrarlanan bir çan sesi. Şarkı sözleri Bay Necro'nun... çılgın bir tahminde bulunun, bir şey sevgisine odaklanıyor ve nakarat aynı zamanda Akinyele'nin birkaç yıl önceki klasik parçası 'Put It In Your Mouth'tan "get on your knees" kısmını da kullanıyor

7) Rugged Sh$t

LP'deki en sevdiğim işlerden biri. Karanlık davullar ve bassline, ama benim için bunu bu kadar iyi yapan şey piyano. Çok WuTangvari. Ayrıca arada bir garip bir korna sesi de duyuluyor. Ritmin yarattığı ortam, sonunda beni biraz yormaya başlayan sözleri bastırıyor... Şarkı boyuncaysa Necro yaptığı her şeyin ne kadar sert ve amansız olduğundan bahsediyor.

8) I’m Sick Of You

Sevdiğim başka bir ritim. Karanlık ama aynı zamanda iyimser. Ve başlangıçta ve nakaratta bazı kötü scratchler var. Necro bu sefer bize, (şarkı isminden de farkedebileceğiniz gibi) bizden nasıl bıktığını anlatıyor.

9) Cockroaches

Garip bir prodüksiyon. Standart davullar, ama her şeyi başlatmak için kesinlikle çılgın bir korno var. Sanki çalan kişi nasıl çalınacağını bilmiyormuş gibi geliyor, Ve  vokaller başladığında loopta bir synth texture'ı var bu synth yine korna ile noktalanıyor ve bassline ile davullar ÇOK tehditkar hale geliyor. Nakaratta bir cut var, buradaki cut'ın Scarface'ten Al Pacino olduğunu düşünüyorum ama emin değilim. Necro ise şarkı boyunca hamamböceklerini kendisini kullanan insanlar için bir metafor olarak kullanıyor, ayrıca DÜMDÜZ böcekler hakkında da konuşuyor.

10) F%$k You To The Track

Bir başka garip korno bu parçaya giriş yapıyor ve geri kalanı boyunca loopta.  Buna ek olarak, arka planda flüte benzeyen bir texture ile şarkıya biraz atmosfer ekleniyor. Şarkının adına bakarak Necro'nun ne hakkında rap yaptığını tahmin edin.

11) Burn The Groove To Death

Elimdeki bir başka eski 12'lik. Kesinlikle öldürücü bir bassline. Bayıldım. Bu daha çok düz bir battle parçası. Necro temelde ritmin önüne sözleriyle çıkıyor.

12) Underground

Keşke başlangıçta kullanılan sample'ı bilseydim. Eski bir 50'ler melodisine benziyor. Necro başlangıçta bize "hip hop'ın çok güzel olduğunu" ve "bir ustura alıp onu keseceğini" söylüyor! Bu, Muhtemelen albümde en sevdiğim şarkı. Muhteşem bir ritim ve LP'deki en iyisi. Arka planda yine çanlar ve ritmi vurgulayan yaylı sesleri var. Sözler yine dümdüz savaş replikleri ve gerçekten güzel espriler içeriyor. Şarkının uzunluğuna da dikkat edin - Necro yaklaşık 5 dakika boyunca savaş narasına devam ediyor.

13) S.T.D.

Necro'ya ve albüme hiç yakışmayan bir beat. Kulağa eski tarz ve hatta De La Soulish gibi geliyor. Parkta bir kız gördüğünü ve kızın ne kadar güzel olduğunu anlatmaya başlıyor. Sonra kıyamet kopuyor ve kızın frengi hastası olduğunu nasıl öğrendiğinden bahsediyor. İğrenç derecede iyi ve eğlenceli.


14), 15), ve 16)

Necro'nun son birkaç yıldır radyo programlarında gerçekleştirdiği çeşitli freestyle'lar. Üçü arasında en sevdiğim 15), Noel Baba'ya giydirdiği Noel freestyle'ı. Hepsinde Necro inanılmaz bir tek satırlık punchlar yapıyor ve bu da beni bunların yazılı olup olmadığı konusunda şüpheye düşürüyor.


Kısacası, bu albümle elde edeceğiniz şey bir grup fevkalade güzel beat ve Necro'nun üstün lirisizmi. Mesele şu ki, konular çoğu insanı itebilir. İnsanların bunu dinlemesini ve sonra da bana şikayet etmesini istemiyorum. Ancak, benzersiz ve hiçbir şekilde ticari olmayan bir şey dinlemek istiyorsanız, bu albüme bi bakmanız gerekiyor


Albümle ilgili tek olumsuzluk, Necro'nun aynı şeyi söylemenin birçok yolu olmasına rağmen, bir süre sonra sizi sözlere karşı monoton hissettirecek olması. Sonunda kendinizi her şeyden çok ritimleri dinlerken bulacaksınız.

2005 yılında Altrap.com'da yayınlanan incelemenin çevirisidir