22 Mayıs 2022

"Brooklyn Drill hiç bu kadar revaçta olmamıştı"


 

Aralarında New York belediye başkanının da bulunduğu eleştirmenler, kan dökülmesine neden olan gelişen bu sahneyi  suçluyorlar. Fivio Foreign, Bizzy Banks ve diğer önde gelen sanatçılar bunun yanlış olduğunu söylüyor.

Şubat ayında, Chii Wvttz adıyla kayıt yapan 18 yaşındaki Jayquan McKenley'nin Brooklyn'in Bedford - Stuyvesant bölgesinde öldürüldüğü haberi çıktığında, peş peşe gelen şiddet olaylarından dolayı zaten sersemlemiş olan bir şehirde dalga dalga tepkiler ortaya çıktı. Öldürülen gencin Brooklyn'deki gelişmekte olan drill sahnesiyle ilişkisine parmak uzatan pek çok kişi, müzik ve kan dökme arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu öngördü. New York'un kısa süre önce göreve başlayan belediye başkanı Eric Adams da drill müziği "endişe verici" olarak niteledi ve şiddeti kışkırtmakla suçladı.


Brooklyn drill müziğini  dinleyen milyonlarca hayran için bundan  daha yanlış bir düşünce  olamazdı. Drill müziği , New York'un en tehlikeli semtlerinin bazılarında ve ötesinde yaşayan gençler için bir çıkış noktası; canlı,  yeni bir hareket olarak görüyorlar. Hareketin 23 yaşındaki , en popüler girişimcilerinden biri olan Doğu New York'tan Bizzy Banks, "Brooklyn şu anda yanıyor" diyor. "Burada yeni trendler yaratıyoruz — yeni danslar, yeni kelimeler, Brooklyn'den gelen yeni enerji ."

Biggie, Basquiat ve Spike Lee'yi bize getiren ilçede yükselen bu akımı  gerçekten takdir etmek için , ilk olarak son on yılda Chicago'daki drill müziğin kökenine bakmamız yardımcı olacaktır. Başkan Obama'nın ilk döneminin sonunda, ülkenin "cinayet başkenti"  olarak damgalanmış şehir, Chief Keef ve King Louie gibi genç  rapçilerden oluşan bir lejyon oluşturmuş, bu rapçilerin bayık gözlü nihilizmi de onları sağcı bilirkişiler için kolay bir hedef haline getirmişti. Müzik doğuya doğru ilerledikçe daha dünyevi hale geldi; rahmetli Pop Smoke'un 2019 'da çıkarttığı ve büyük ölçüde Londra'dan 808 Melo'nun yapımcılığını üstlendiği "Meet the Woo" adlı mixtape, Smoke'un trajik cinayetinden iki yıl sonra bile etkisi hala hissedilen Brooklyn drill sahnesinin bir dönüm noktası oldu. Drill  video kliplerinin ham, filtresiz  "kendin-yap" yönüne yönelen  New York'un genç nesli, bu kaynayan kazana kendi çeşnilerini de eklediler. 2010 'larda  bu alt türün icat edilmesine yardımcı olan Doğu Chicago kökenli G Herbo, yakın tarihli bir radyo röportajında "New York'un drill müzikle  yaptığı şeyi seviyorum" dedi. “Bir şey aldılar ve onu geliştirdiler .”


Bugün, beş ilçede dışarı çıkmak sizi tam anlamıyla bölgesel bir mükemmelliğe maruz bırakabilir. Birleşik Krallık'ın imza haline gelmiş sersem bas notalarını Brooklyn'in kaygan ritimlerine ve ritimlerine doğru koşarken bulabilirsiniz. Hepsi park edilmiş , kapıları aralık, çıkmış  yeni şarkıların en yaygınını patlatan bir arabadan gelirler genelde. Brooklyn drill müziğinin "dur - hareket et"  akışı, kendine özgü terimleri , dansları ve doğasında var olan havalılığı; gezegendeki en havalı şehri  özelleştiren ve tanımlayan ögeler olarak öne çıkıyor. Her şey ultra modern ve keskin hatlarla belirlenmiş halde,  fırından yeni çıkmış bir pizzanın dilimleri gibi. Nezihleştirme taraftarı olanlar bırakın şikayet etsinler  —  buradaki müzik durmaya niyetli değil.


2021 şarkısı "Quarantine Freestyle" ın videosu YouTube'da 1,7 milyon izlenen Bizzy, Brooklyn drill müziğinin şiddeti teşvik etmekten çok daha fazlası olduğunun kanıtı. Başlangıç olarak, o hakiki bir söz yazarıdır: Dizeleri nettir ve argoları yoğundur. "Ben gerçekten de rap yapıyorum; kelime oyunu, metaforlar ve punchlinelar  gibi " diyor. "Pek çok insan gerçekten rap yapmıyor. Drill müzik söz konusu olduğunda, insanlar o sıralar ne havalıysa onları söylerler. Bense söylediğim şeylerin mantıklı duyulmasına çabalıyorum ."


Bizzy, merhum Pop Smoke'un bir hamisiydi ve drill şarkılarındaki olumsuz içeriğin, bir sebepten ziyade daha büyük sorunların sonuçları  olduğunu güçlü bir şekilde hissediyor. “Müziğin neler olduğunu bilmeni sağladığını hissediyorum” diyor. “Şiddet bazen halihazırda orada  mevcut oluyor .”


Brooklyn'in 67. bölgesinin eski müfettiş yardımcısı ve çeteler konusunda uzmanlaşmış  Cory Pegues, basının drill rapçileriyle ilgili olumsuz yayıncılığının çoğunun asıl noktayı kaçırdığına katılıyor. “Bunun sadece drill müzikten ibaret olduğunu sanmıyorum ,” diyor emekli polis memuru açık sözlü  şekilde. “Bu rapçilerin çoğu "totem direğinin" alçak ucundan geliyor — eğitim yok, ısı yok, ışık yok, gaz yok. Bu çocuklar yaşadıkları şeyden bahsediyorlar ." (Pegues ayrıca bu türün suçtaki artışla ilişkilendirilmesi konusunda şüpheci: “Sayıları görmek istiyorum. Eğer drill müziğinin kontrolden çıktığını ve herkesi öldürdüğünü söyleyecekseniz, o zaman ben gerçeklerden yanayım .”)


Bronx'taki Andrew Jackson Evleri'nden yükselen B-Lovee, türün başka yönlerinin de olduğunu göstermeye kendini adamış gibi görünüyor. Wayne Wonder - samplelayan teklisi “IYKYK” milyonlarca Spotify dinlenmesine ve YouTube görüntülemesine sahip olan Columbia Records imzalı sanatçı , şehir dışındaki bir yaz parkının eğlencesini yakalayan bir  azimle pürüzsüz, R&B merkezli hitler yapıyor. 21 yaşındaki B - Lovee, "Tüm farklı müzik türlerini yapmaya çalışıyorum, bu yüzden sadece düz agresif bir drill müzik icra etmeyeceğim" diyor. "Bayanlar için şarkılar yapmak istiyorum, kendilerini havalı hisseden, hayatı yükselişte olan insanlar için şarkılar ."

NYU Furman Center tarafından 2020 'de yayımlanan bir rapora göre B-Lovee'ın Güney Bronx mahallesinde her 1000 kişi başına 20,5 ciddi suç işleniyor. Bu oran şehir genelindeki oranın iki katından fazla. Ancak B-Lovee, şiddet ve olumsuzluklardan uzak durmak istiyor. [B-Lovee] Şubat ayında, müziğin New York'un gençleri üzerindeki etkisini tartışmak için belediye başkanı Adams'la bir araya gelen birkaç drill sanatçısından biriydi: "Oturduk, konuştuk ve bu iyi bir deneyimdi. O konuşmayı yapmak güzeldi ."

Brooklyn'de 22 Gz, sahnenin başlangıcındaki daha sert tonlarını yansıtıyor. Yaşıtları olan diğer New Yorklu rapçiler hala Funkmaster Flex'in popüler Hot 97 radyo programında akılda kalıcı bir freestyle atma fırsatı yakalamaya çalışırken, 22Gz  2016 'da acımasız bir  "jack-boy" (sokak argosunda hırsız, eli hünerli dalavereci)  marşı olan "Suburban" ile sosyal medyaya akın etti. Şarkı;  bass tonları Birleşik Krallık sahnesini  yansıtan hüzünlü, synth-ağırlıklı  bir altyapı üzerinde yoğun bir soğukkanlılıkla söylenen liriklerden oluşuyordu . Gizliden gizliye yeni bir alt tür doğurmuştu- bu onun tartışmak konusunda hevesli olduğu bir mirastı. 24 yaşındaki sanatçı, "Brooklyn drill müziğini başlattığımı kesinlikle söyleyebilirim" diyor. "O sıralarda çevrede olan diğer tüm sanatçılar Brooklyn drill müziği yapmama yardım etti ama öncü bendim ."

22 'nin şarkılarının içeriği ürkütücü olsa da,  o bunların hepsini sanat olarak görüyor. “Picasso gibi — ona resmi belli bir şekilde çizmesini söyleyemezsin” diyor. Yine de, “kurşun omzunu koparacak, bu bir poster” gibi sanatsal tehditlerin arkasındaki söz yazarı, diğer drill sanatçılarının bazı daha akılsız klişeleri bırakması gerektiğini eklemek için  de oldukça çabuk. “Drill rapçileri, örneğin video kliplerine silah yerleştirmek konusunda falan, biraz daha çekimser olabilirler bence” diyor. “Bilirsiniz yani, o imajı o kadar vermemeye çalışmak için. Çünkü artık bunu bir sorun haline getiriyorlar ."

22, Brooklyn'in çok kültürlü dokusunu drill müziğin yükselişinin anahtarı olarak görüyor. "Bu Amerikan havasıyla karışmış bir Karayip havası ve bunu bir araya getiriyorlar " diyor. “Artı olarak Brooklyn  moda anlayışı, kıyafetler ve tüm o fiyaka. Mükemmeldi ."

Sheff G, semtinde büyülü bir şeyler gören başka bir Brooklyn drill mimarı. “Brooklyn'i bilirsiniz- edindiğimiz şeylere kendi tarzımızı katarız” diyor. "Asla kimsenin tarzını taklit etmeyeceğiz ."

Sesi o kadar neşeli geliyor ki;  23 yaşındaki , gerçek adı Michael Williams olan sanatçının geçen yıldan beri ikinci dereceden silah bulundurma  cezasını çektiği Franklin County, New York'taki Bare Hill Islahevi'nden aradığını neredeyse hiç fark etmiyorsunuz. (“ Siperlerin arkasındayım !” diyor kıkırdayarak.) 2017 'de grime ilhamına sahip  gayrıresmi parçalarıyla sahneye fırlayan ve yapımcıların kendi ürettikleri bestelerini "Sheff G tipi brat" ifadesiyle etiketleyerek dikkatini çekmesine neden olan Flatbush yerlisi, toplumun kendisi gibi rapçileri doğaları gereği şiddet yanlısı olarak nasıl yanlış tanıttığına açık. “Silahlar insanları öldürmez, insanlar insanları öldürür” diyor aslında.

Sheff ayrıca,  sahnenin yeni uyarlamalarından olan, eski şarkıların örnek olarak alındığı ve drill davullarının üzerine atıldığı "sample drill" hareketini nasıl etkilemeye devam ettiği konusunda da açık sözlü. Sheff, 2019' da Japon şarkıcı Hiromi Rita'dan ruhani  bir vokali  sample alan "We Get Money" adlı şarkısının ve onun sık işbirlikçisi Sleepy Hallow'un 2020' de Tiny Tim'den sample almasına dayanan "Tip Toe" adlı şarkısının bu hareketin ilk örnekleri olduğunu belirtiyor. "Şimdi çıkan şarkılara bakarsanız , şarkıların çoğunda kadın sesleri ve bunun gibi şeyler içeren samplelar var — ben ve (Sleepy Hallow) zaten böyle şeyler yapıyorduk" diyor.

Brooklyn drill yenilikçilerinin ilk dalgasından meşaleyi alan Fivio Foreign, tamamen türün geleceğiyle ilgileniyor. Pürüzlü sese sahip rapçi, 2020 'nin ikinci yarısını viral hiti "Big Drip" ile ele geçirdi.  Videosu bir Shake Shack'in önünde zaza (ortalama bir ottan üç kat daha pahalı olan bir weed çeşidi) tüttüren ve merceğe Hennessy sallayan bir ekipten oluşuyor. Bu video, Brooklyn'in ortalama bir kiracısının muhtemelen işe tek tekerlekli bisikletle gittiği kısmına büyük bir "metronun-son-vagonunda-bir-Backwoods-sigarası-sar" enerjisi götüren bir iş .

Fivio'nun şarkı sözlerini tesliminde tonlarca negatif boşluk var ("iblis zamanında olduğunu" söylüyor) ve her kesik dizede  kendisi coşkulu bir enerji patlamasından besleniyor. Artık patenti sayılabilecek “ayy, ayy, ayy !” ad-libini sayıklarken ,  kulağa sanki akışını kestiği için birini azarlıyormuş gibi geliyor.

Fivio'nun profili geçen yaz Kanye West'in onu Donda'da öne çıkarmasıyla yükseldi  ve drill dinamosuna sosyal bilinçli tarafını "Off the Grid" de sergileme şansı verdi. Kişisel olarak diğer drill sanatçılarını çevreleyen olumsuz koşulların birçoğunun üstesinden gelmiş olsa da,  hala yapılacak çok iş olduğunun farkında.

Birileri ona bir röportaj için ulaştığında , 2020 'de başlattığı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Foreignside Vakfı,  ve risk altındaki gençler ve hapisteki insanların ailelerine yönelik programları hakkında konuşmaktan büyük heyecan duyuyor. 32 yaşındaki Fivio, "İnsanlara başka bir seçenek olduğunu gösteriyorum" diyor. “Dinle, bizim için daha fazlası var. Biz de topluma yardım etmek için buradayız, ne dediğimi anlıyor musun? Sadece  o yaratılmış rivayetleri , drill müziğine bakış açısını değiştirmek istiyoruz, nokta ."

22Gz de matkabın nereye gittiği konusunda  iyimser. “Bu rap saçmalığında bulunduğum yeri seviyorum ” diyor. "Biraz daha fazla kredi alabileceğimi hissediyorum, ancak işler devam ettiği sürece durum böyle. Çünkü benden genç olanlar şehirde söz sahibi olabilsinler diye o melodileri çıkardım. Anlıyor musunuz ne demek istediğimi?"