21 Şubat 2022

Pete Rock & C.L. Smooth - ‘Mecca And The Soul Brother’ üzerine

 


albumism.com'da Jesse Ducker tarafından yazılıp 2017 yılında yayınlanan yazının çevirisi.

Pete Rock & CL Smooth'un çıkış albümü Mecca And The Soul Brother 9 Haziran 1992'de yayınlandı.

MC x Prodüktör işbirliklerinde her zaman özel şeyler vardır. Tutarlı bir sound veya his sahibi bir albüm yaratmak için bir yapımcıyla ortaklaşa üreten bir MC fikri hep büyüleyicidir. Bir bütün olarak daha da büyük olmak için bir araya gelen iki ayrı, ama birbirini tamamlayan iki parça.

Bu tür müzik ortaklıkları, yetenekli prodüktörlerle ortaklık yapan genç ve gelecek vaat eden MClerle yaygındı. LL Cool J ve Rick Rubin'in Radio (1985), Snoop Doggy Dogg ve Dr. Dre'nin Doggystyle (1993) için bir araya gelmesi gibi.

Hip-hop'un popülaritesi arttıkça, bir MC ve Bir Prodüktör duosu daha az gördüğümüz bir şey oldu. Mümkün olduğu kadar geniş bir kitleye hitap etmeye çalışan sanatçılarla, yıldız olmaya aday rapçiler için albümlerinin sesini ve tarzını mümkün olduğunca çeşitli tutmaya çalışmak bir norm haline geldi. Sonuç olarak, bu rapçiler, dinleyicilerini geniş tutmak için albümlerini mümkün olduğunca çok sayıda farklı “sound sahibi” prodüktörle oluşturuyor. Ya da bazen, birçok farklı türde işler üretmeyi istiyorlar.


Son yıllarda, Duo olayı, kaliteli söz yazarlarının birinci sınıf prodüktörlerle çalışmasıyla beraber geri dönüş yapıyor. Örneğin, Freddie Gibbs, Piñata için (2014) Madlib ile bir araya geldi ve Royce da 5'9”, PRhyme projesini oluşturmak için DJ Premier ile Duo formuna kavuştu. Bağımsız plak şirketi Mello Music Group, bu tür çabalarda bir şekilde parmakla gösterilenlerden; zira Son beş yılda, Apollo Brown, Oddisee, Gensu Dean ve L'Orange gibi yapımcıları OC, Finale, Wise Intelligent, Kool Keith ve diğer birçok MC ile voltranlaştıran projeler yayınladılar.

Ancak son kırk yılda, yalnızca bir kaç Duo, Peter “Pete Rock” Phillips ve Corey “CL Smooth” Penn kadar ikonik olduğunu kanıtladı. Bu İkilinin müzikal ittifakı kesinlikle özel bir şey. — 1991'de yayımladıkları EP'leri “All Souled Out” Elektra Records etiketiyle resmi olarak çıkış yaptı.


Ancak 25 yıl önce yayınladıkları ilk uzunçalarları Mecca And The Soul Brother ile tartışmasız bir hip-hop başyapıtı ortaya koydular. Bu albümle, ayrı ayrı parçaların, kendi alanlarında olabildiğince kaliteliyken, müzikal bir bütünlük içinde bakıldığında daha da güçlü hale gelen, daha çok büyüleyen bir sonuç yarattılar. Dinlemekten Mecca And The Soul Brother kadar keyif aldığım birkaç albüm var. Son kırk yılda satın aldığım ve dinlediğim binlerce albümden çok azı benim için bu kadar önemli.

Satın aldığım günü hatırlıyorum. 1992 yılının Haziran ayında, lisedeki ilk yılımın son günüydü ve o yıl girmem gereken son sınav olan Sanat Tarihi finalimi yeni tamamlamıştım. Ve o gün albümün raflara çıktığı günün ertesiydi. Bir gün beklemeye zorlanmak beni rahatsız etmişti, ancak çalışmam gereken bir sınav varken bir albüm satın almanın doğru olmayacağını isteksizce kabul ettim. Bu yüzden, genç yaşlarımda en çok gittiğim plak dükkanı olan Berkeley'deki efsanevi Leopold’s'a gittim ve kaseti yürüttüm. Arabama oturdum, kaseti teybe yerleştirdim ve yola çıktık. Kaset, en az Temmuz ayına kadar teybimden çıkmadı. Kasedin A-Kısmını dinleyerek iyi bir ay geçirdim, çevirdim, B-Tarafını dinledim, bu döngü uzunca bir süre devam etti. Tekrar. Tekrar. Hiçbir zaman tek bir şarkıyı ileri sarmadım veya atlamadım. Albümün ilerisi ve gerisine gidip duruyordum. Bana göre, hip-hop ve hatta tüm janrlar içinde tüm zamanların en iyi albümleri listesinde.

Mecca And The Soul Brother'ı bu kadar harika yapan şey, Pete Rock ve CL Smooth'un beraber oluşturdukları auraydı. Kulağa bariz olanı belirtiyormuşum gibi gelebilir, ancak ikili daha önce ve o zamandan beri sadece bir kaç Duo'nun yapabildiği seviyede birbirini besliyor ve kusursuzlaştırıyor. Ortaklıkları tamamen simbiyotik bir ilişki ve bu ilişki ne beatlerin ne de şarkı sözlerinin kalite olarak geride kalmadığı bir albüm olarak bize dönüyor. Mecca And The Soul Brother'ın merkezini oluşturan Pete Rock ve CL'nin birlikte sahip olduğu kimya, bu albümün üzerine inşa edildiği temel zemindi.
Duo içinde en bilinen kişi, Pete Rock. Şimdiye kadar ki en yaratıcı hip-hop üreticilerinden biri olarak ününü, büyük ölçüde Mekke'deki çalışmalarından alıyor. Pete Rock, farklı ve büyük ölçüde melodik kullanımlarıyla tanındı. Açıldıktan sonraki beş saniye içinde dinlediğiniz şeyin bir Pete Rock beati olup olmadığını anlayabilirsiniz İmzalarından biri üflemeli samplelar kullanması oldu ve bu, Mecca'nın her yerinde açıkça görülüyor; neredeyse her şarkı bir caz ya da soul saksafon veya trompet sample'ı içeriyor


Ancak bana kalırsa konuşulmayan şey, beatlerin genellikle ne kadar yoğun olduğu. Pete, beatlerini üflemeliler, kalın bassline'lar, tuşlular ve sert davul kicklerinden oluşan kalın bir kolajla yaratıyor. Pete'in ayrıca rock grubu Mountain'ın “Long Red” adlı şarkısının davullarını şarkılarına dahil etme tutkusu da var; davullar Mekke'deki şarkılar için en az dört kez sample'lanıyor. albümdeki bir çok şarkıda herhangi bir nakarat bulunmadığını da belirtmekte fayda var. Belki şarkıların yarısında Pete Rock'ın nakarat ve vokalleri yer alır, ancak Duo genellikle ritmin ön plana çıkmasına / müziğe alan açmaya izin verir.

Pete Rock yıllar içinde övgünün çoğunu kazanmış olsa da, CL Smooth'un lirik katkıları da konuşulmadan geçilmemeli. Verse'lerini ve flowlarını her türlü ritme uymasını sağlarken, pürüzsüz ve rahat vokallerinin kendisiyle de bir enstrüman haline geliyor. Lirik akışını ve flowunu neredeyse çocuk oyunu gibi gösterecek bir ustalıkla mısra-mısra değiştirebiliyor ve bunu yaparken bize müthiş yüksek bir lirikal enerji gösterebiliyor. CL'nin sözlü jimnastik yeteneği ve bilinç akışıyla ilerliyormuş gibi görünen hali, onu bu albümün başarısında eşit hak sahibi yapıyor.

Mecca uzun bir albüm: CD versiyonu 78 dakikanın hemen altında (CD formatı için maksimum süre), kaset versiyonu ise bir buçuk saatin biraz altında. Ancak tüm bu uzunluğa rağmen albüm asla performans kaybı yaşamıyor, ve boşa geçen bir an varmış gibi hissettirmiyor. İkili, her bir şarkıyla müthiş bir tempo ayarlaması gerçekleştiriyor, bu Tracklist dizilimi sayesinde Mecca'nın bir albüm olarak yolculuğu gerçek bir gezinti haline geliyor. Pete ve CL de albümü hızlandırmak / yavaşlatmak veya rotasını değiştirmek için için interlude'ları bir araç olarak kullanıyor. Her parçanın arasına serpiştirilmiş interlude'larla, Pete, albüme veya albüm içindeki istikamete uygun ruh halini aktardığını hissettiği, ancak tam bir şarkıya dönüşmemiş orijinal soul ve caz parçaları çalıyor.


Albüm, aynı anda hem sert hem de akıcı, sağlam bir parça olan “Return of the Mekke” ile güçlü bir şekilde start alıyor. Pete, gümbür gümbür, kirli davulların etrafına dizdiği seslilerle kendini belli ediyor. CL, kendini geliştirmeye çalışırken kendini keşfetmeyi anlatan spirituel şarkı sözleri ile başlıyor albüme; “A richer voice than Robin Leach / I’ll reach with a speech, no bleach so you can’t impeach / Monumentally smooth, I’ll prove it sincerely / To barely when you’re near me clearly never sound weary / Maintain the gravity, assault and battery / So sweet the repeat, you’re bound to catch a cavity.”
Mecca albümünün çoğu, CL Smooth'un dil kaslarını tüm gücüyle kullandığını gösteren parçalara sahiptir. “Act Like You Know”, “It’s Like That”, “Can’t Front On Me” ve “If It Ain’t Rough It Ain’t Right” gibi şarkıların tümü, CL'nin lirik mükemmelliğinin Pete Rock'ın prodüksiyon ustalığıyla birleştiğini gösteren şaheserler.

Ancak Lirik olarak, Albümdeki bütün şarkılar CL Smooth'un bilinç akışıyla yaratılmadı. CL, Daha ciddi konular hakkında da yazabildiği konusunda kendini kanıtlıyor, genellikle kafiyeleriyle güçlü bir anlatı oluşturuyor. “Ghettos of the Mind”, Amerika Birleşik Devletleri'nde düşük gelirli bölgelerde yaşayan ve “kira ödemek için cehennemi satmak zorunda kalmaktan” utanan bir uyuşturucu satıcısının zihninde gezinen bir storytelling mesela. Her gün tanık olduğu ve yaşadığı umutsuz dünyanın yasını tutuyor. Parça boyunca, CL'nin anlatısı onu hem zihinsel hem de fiziksel olarak köleleştiren ortamdan kaçmanın yollarını aramaktadır. “Killing my own people, I put ’em out of order / Just like the liquor store scene on every corner / I’m trying but the kids keep crying, and the bullets keep flying / Look, a boy, he’s on the curb just dying.” Ekonomik olarak karamsar topluluklarda görülebilen yaygın bir hayal kırıklığını anlatan kasvetli bir parça, ancak son verse'te bir umut kıvılcımı sunuyor hala.

Albümün ilk single'ı “ They Reminisce Over You (TROY), Pete Rock ve CL Smooth'un en bilinen ve en çok saygı duyulan parçası. TROY, hala tüm zamanların en iyi hip-hop parçalarından biri olarak kabul edilir. Parça güncel dönem içinde büyüsünü korumaya devam ediyor ve ilk kez ortaya çıkışının üzerinden geçen çeyrek asıra rağmen kalitesinden hiç bir şey kaybetmiyor. Anlatım becerileri ile adeta güç gösterisi yapan CL, hayatı ve yetiştirilmesi üzerine derinlemesine düşünür, ailesinin geçmişini ve büyürken onlardan öğrendiği dersleri anlatır. Şarkı aynı zamanda Heavy D ekibindeki dansçı ve ikilinin arkadaşı olan Troy “Trouble T-Roy” Dixon'a ithaf edilmiştir. Beat, Tom Scott'ın Jefferson Airplane'in “Today” şarkısındaki saksafon ve vokalleri harmanlayarak, James Brown'ın “Say It Loud – I’m Black and I’m Proud” şarkısındaki davullar ile bassline'ı birleştiren Pete Rock'ın en epik performanslarından biri.” —-

Albümün ikinci single'ı “Straighten it Out”, albüm için müzikal açıdan yumuşak bir ilerleyiş. Lirik olarak, içki kaçakçılığından plak şirketi dramalarına kadar sayısız konuyu ele alıyor. Ancak en çok, sample dünyasıyla ilgili çekişmelerden bahseden ikinci verse ile bilinir. Albüm, eski soul ve caz sanatçılarının, müziklerinin unsurlarını hip-hop parçalarına dahil edilmesinden dolayı sanatçılardan ve plak şirketlerinden fahiş ücretler talep etmeye başladığı, sample almakla ilgili ciddi davaların havada uçuşmaya başladığı sıralarda piyasaya sürüldü. CL zor bir çizgide yürüyor, eski isimlere saygılı kalmaya çalışıyor ama yine de bazı sanatçıların davranışları konusunda dilini tutmuyor : “Now you want to sue me, but fans never boo me / Believe I know the times, we been broke, too, G.” Şarkı, Ernie Hines'in “Our Generation”ndan bonkör şekilde sample kullanıyor.

CL, asıl MC olmasına rağmen, Pete Rock'ın sesi yapımcılığını yaptığı parçalarda her zaman vardı; hemen hemen tüm ritimlerinin üzerine tag ve adlib kaydeden ilk yapımcıydı. CL ile yaptığı çalışma bir istisna değildi, çünkü derinlerden adeta mırıldanan sesi sık sık yakalanabiliyordu. Ancak zaman geçtikçe rapçi olarak da tanınmaya başladı. Grubun All Souled Out EP'lerinden ilk başarılı şarkısı “The Creator” (aslında “Go With the Flow” single'ının B-Side'ı), bir Pete Rock solosuydu. Şarkı, esnek bir funk taban ile eğlenceli kafiyeler ile Pete tarafından bir araya getirildi. Pete bu albümde, MC olarak parlamak için kendine biraz daha zaman / alan tanyor. Kafiyelerin çoğu Westchester County sakini ve Elektra Records'tan şirket arkadaşı / kankası Grand Puba tarafından yazılmış olsa da, Pete Rock albümdeki şarkıların yaklaşık dörtte birine kafiyeler.

Grand Puba kafiyeleri yazmış bile olsa, Pete'in gerçek yeteneklerinin denklemin prodüksiyon tarafında olduğu açık. Ancak bu, onun rap'lerini içeren parçaların çekici olmadığı anlamına gelmez. “For Pete’s Sake”de hem CL hem de Pete, Freddie McCoy'un “Gimme Some” şarkısından alınan samplelar üzerine rap yaparak, ses açısından yoğun, ancak hareketli başka bir parça üzerinde meşgul oluyorlar. Burada Pete Rock'ın verse'ü, iki CL verse'ünün arasında kalıyor. Fakat Pete'in dizesi oldukça çekici, ,“Stay away from the penile, I can rock the senile / Hons always wave ’cause I’m slick like Nu-Nile.” The Source, Verse'ü “Ayın En Alev Verse'ü” olarak taçlandırdı (belki de derginin şimdiye kadar verdiği ilk ödüldü). – Ne olursa olsun, bana kalırsa parçayı yükselten şey, hala CL'in lirik gücü, “Here steps the one, the answer to the riddle / Survey says the Black Pres can make you wiggle / The staff to the craft, the stroke of a painter / Perfect stranger, melody arranger.”

Albümün kaset versiyonu ayrıca “The Creator” parçasının bir remiksini de içeriyor. Müzikal olarak orijinal versiyona çok benziyor, ancak bu versiyonda Bassline merkezli orijinal parçaya oranla, daha fazla jazz'a yakın üflemeliler duyuyoruz

Çift, kimyalarını daha da geliştiren ve şimdiye kadarki en büyük hip-hop albümlerinden biri olarak duran The Main Ingredient'i 1994'te kaydedip yayınladı. Ancak grup kısa süre sonra, hiçbir zaman açıklanmayan nedenlerden dolayı dağıldı. Ayrılıktan sonra, Pete Rock hala çalışan en iyi iki veya üç hip-hop yapımcısından biri olarak görülüyordu ve CL göreceli olarak geride kaldı. Ekip 90'ların sonlarında/00'lerin başında birkaç 12” ve dağınık gevşek parçalar çıkarmak için kısaca yeniden bir araya geldi, ancak birkaç yıl sonra yine sert bir ayrılık yaşadı, 2004 yılında AllHipHop.com, CL'nin Pete'i uyardığı bir röportaj yayınladı. “beatlerimi yap lan g*t!” Görünüşe göre ikisi o olaydan sonra bir tür barış yaşadı, yine de tüm bu röportaj olayları komik bi şekilde çirkindi.

İşlerin dağılması ve Pete Rock ile CL'nin daha fazla müzik yapamaması çok yazık. Hip-hop'ta gerçek anlamda eşit müzikal duo ortaya çıkmaz, bu yüzden kaliteli bir ortaklığın yalnızca beş yıl sürmesi üzücü. Bununla birlikte, müzikal mirasları hatırladığınızda, çok az sanatçı Mecca And The Soul Brother kadar özel ve zamansız bir şey yarattığını söyleyebilir.