29 Ekim 2020

Beatmaker için OYUN DEĞİŞTİRME rehberi

Günümüz Türkiye sahnesinde, yeni gelen / isimsiz / kıyıda köşede kalmış bir çok beatmaker ne yazık ki doğru bağlantılara sahip olmamanın ve deyim yerindeyse yol yordam bilmemenin eksikliği ile oradan oraya savrulup duruyor. Bu rehberde;

  • Yabancı Youtuber’lara Müzik Dağıtmayı
  • Müzik Pazaryerlerini
  • Hedeflemeyi

Konuşarak, az da olsa yol gösterebileceğime inanıyorum

Beattape

Günümüzde özellikle TRAP sounda yakın isimlerin “unuttuğu” bu Beattape üretimi, bir katalog yaratıp yeteneklerinizi sergilemekteki bir numaralı araç olacak. Bandcamp ve Soundcloud üzerinden “Portföy” oluşturduktan sonra hem bu sitelerin algoritmaları, hem de kullandığınız etiketlerden az ama öz bir dinleyici kitlesi edinmeye başlamanız içten bile değil.

Bu yıl bu şekilde parlayan isimlerden biri Kaelin Ellis’ti, “MOMENT” beattape’i 2020 ikinci yarı itibariyle Bandcamp üzerinde en çok satın alınan albümlerden birisi

Beatmaker Pazaryerleri (ya da direkt Müzik Pazarları)

Bir çoğumuza “eskide kalmış” gibi görünse bile Pazaryerleri hala İsimsiz beatmakerlar için büyük avantaj. Hele “type beat” ekolünün yükselişiyle beraber tekrar atağa kalktıklarını söylemek mümkün

Güncel Beatpazarları

Peki BeatPazarları gerçekten işe yarıyor mu? Gelin küçük bir hesap yapalım.

  • Bir ayda, 10 Dolardan 5 Beat satışı gerçekleştirdiğinizde elinize 50 Dolar geçiyor. Bu da güncel kur ile 416 lira yapmakta.

Başlangıç için kendinize koyabileceğiniz, gerçekçi bir hedef olarak 5 Beat satışı, doğru anahtar kelimeler ve hedefleme ile hiç zor değil.

Bu noktada, Youtube’a yükleyerek İzlenme kazanmak, elden satış yapmak önerilebilir. Ancak Tanınmamış bir beatmaker olarak saatte yüzbinlerce dakika yükleme yapılan, binlerce yeni video yüklenen bir sitede yarışa oldukça geriden başlayacaksınız, enerjinizi daha efektif kullanmanızda fayda var.

Beatmaker için Beat / Remix Kanalları

Youtube’da sıfırdan var olamıyorsunuz diye hiç olmamanın bir manası yok, İsminizi duyurmak ve belli bir ölçüde geri dönüş almak için Beat yayınlayan, Remix yayınlayan kanalları kullanabilirsiniz.

Bunlar benim bildiğim “dışarıdan” gönderi kabul eden sayfalar. Siz kendi bildiklerinizi Instagram / Twitter üzerinden sorarak kabul edip etmediklerine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Ya da Youtube kanallarındaki “Hakkında” kısmından Mail adreslerine ulaşabilirsiniz.

Araştırma yapın / Analiz edin

Kendi soundunuzu bulma çabası içerisindeyken aşağılardan gelmeye başlayan yeni janrlara açık olun. Örneğin günümüzde Lo-Fi / Chill Soundlara artan talep sivrilmeniz / kendinizi göstermeniz için çok büyük bir fırsat, bu talep ile beraber daha fazla kanal daha fazla yeni prodüktör arıyor. İki / Üç janr arasında geçişken üretimler yapmak hem Pazaryerlerinde satış hem de Sanal dünyada isim duyurmak için oldukça avantajlı

Müziğinizi Youtuber’lara Ulaştırın!

Özellikle VLOG ağırlıklı kanalların bol bol LoFi / Chill işler kullandığını farketmişsinizdir. Bu müzikler artık “Youtube Audio Library” (Youtube’un sunduğu bir ücretsiz müzik kütüphanesi) dışında platformlar üzerinden de edinilebiliyor

Bunların en popüleri ise Thematic.

Thematic üzerinden yollanan şarkılar bir onay sürecinden geçtikten sonra kütüphanesi üzerinde yerini alıyor, Youtuber’lar tarafından kullanılmaya hazır oluyor.

Bu sayede maddi bir gelir kapısı oluşmasa dahi isminizi duyurma adına oldukça büyük imkanlara sahip olabilirsiniz.

Cloud Klasörü oluşturun

Google Drive / Mega / Yandex gibi Bulut Sürücülerde farklı tarz / BPM’lere sahip parçalarınızı bulundurarak herkese açık hale getirdikten sonra elinizde güzel bir Portföy var demektir, bu gerektiği zaman / karşınıza imkan çıktıında hızlıca demo yollayabilmenizi sağlayacaktır. Bu sayede birden fazla kişiye hızlıca işlerinizi dinletebilir bu yavaş ilerleyen süreci hızlandırabilirsiniz.

Disiplin

Son başlığa en önemlisini sakladım. İsimsiz bir prodüktör / Beatmaker olarak bir numaralı sahip olmanız gereken şey Disiplin. Zira bir çok defa görmezden gelinecek, ciddiye alınmayacaksınız. Ancak disiplinli bir şekilde üretmek ve bu yollama işlemlerini devam ettirmek zorundasınız. BeatPazarlarına düzenli yüklemeler, Kanallara düzenli mailler ve Thematic koleksiyonunuzu genişleterek ilerlediğiniz takdirde işlerinizin karşılığını alabileceğinize inanıyorum.