12 Eylül 2020

Hidra C-137

Aktif sahnenin en geniş Diskografilere sahip isimlerinden biri Hidra ve Hidra – C-137, dün gece itibariyle yayına girdi. Albümden daha önce çıkan iki Single High ve Veronica sonrası oldukça merakla bekliyordum çünkü High parçası ne kadar heveslendirdiyse Veronica da o derece “standart” bir izlenim bırakmıştı fakat albümün sonunda, C-137 beklentilerimi karşılamayı başardı.

Albümle ilgili ilk gözüme çarpan şey Prodüksiyonlar oldu, Arda Gezer ve FerzanBeats ikilisi tarafından sırtlanan yük KARMA çatısı altında şuana dek gördüğümüz soundların devamı, Vokale bol yer açma amacı güden, yavaş ve ambient seslerin ağır bastığı Beatler, albümün keyfindeki büyük yapı taşlarından birisi. Ayrıca hiç LexLuger Drumkit sesi duymadığım için memnunum.

Hidra’nın kariyerinde bir çok Protest parça olmasına rağmen Albümle alakalı bu tarz bir beklentim yoktu, çoğu noktada karşıma çıkan Protest barlar beni hem şaşırttı hem de Hidra’nın verdiği üstü kapalı -yerine göre de açık- mesajlarla keyiflendim. İdeolojik bir koşturmacadan uzak oluşu, iyi bir filtrelemeden geçerek ulaşmış oluşu ve Popülist söylemlerden uzak olması benim açımdan albümün genel aurasına verdiğim puanı +1 yükseltti. Yazım tarafında gördüğümüz Statüko karşıtlığı, Tepkisellik ve yumruk misali lirikler kaliteliydi.

Hidra C-137

Teknik anlamda Hidra, 2020’de tekrar güçlenen “Adliblere güvenmeden yapılan albümler” trendini devam ettiriyor, Nakarat ölçülerinin kaçırılmamış olması ve devamında gelen, Hidra’nın kariyerinin alameti farikası güçlü vokaller (ki bence C-137 Hidra’nın Vokal anlamında kendi Magnum Opus’una ulaştığının göstergesidir) yukarıda bahsettiğim iki noktayla birleşerek çok güçlü bir füzyon çıkarmış;

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-3.png
Adlib’e güvenen MC örneği
– BolSözlük’ten nellyville Entrysi

Güçlü vokal, vokale alan açan prodüksiyonlar ve ayakları yere basan mesajlar. Katılmamak veya Katılmak subjektif olsa da, Hidra C-137 ile temel gereksinimlerin bir çoğunu karşılayarak güncel bir albüm hazırlamış, bu başta “iyi” klasmanına sokmuyor gibi görünse bile 2020 Sahnesinde “gucci prada” ekseninden ayrılamayan ve Pop-Rap’e saplanmış piyasa için ikinci bir nefes çabası, artık bu özveriyi dahi göremez olduk.

Ancak albümle alakalı konuşulması gereken negatif nokta, Teknik anlamda bu albümün bir Replayi hakedip haketmeyeceği, Sıkıştırılmış bir öfkeyle adeta Isırmaya hazır bir albüm C-137, bu görünümün tamamını ise günümüzden alıyor, bugün için iyi bir albüm olmasına rağmen yarın için nasıl bir albüm olacağı meçhul. Ayrıca ekparantez olarak içeride bulunan “Sorumlusu Sizsiniz” albümdeki genel vokal – prodüksiyon çerçevesinin dışında kalan başlangıcıyla tüm dinleme serüvenini bozuyor ve bir nevi “uyandırıyor” tek oturuşta dinlerken oldukça rahatsız edici bir tecrübeydi.

Albümde bulunan Çiğ, HSNSBBH ve Eko Fresh düetleri arasında Çiğ bir çoğu gibi beni de oldukça şaşırttı, yer yer günümüz piyasasının standartlaşmış flowunu kullandığı ufak bir Flow Switch’i bile yaparak iddialı bir verse icra etmiş ve Hidra albümünde önplana çıkma şansını güzel kullanmış. Ancak Eko Fresh’i yıllarca Almanca dinlemiş bünyem Eko’nun verse’ünü bir türlü kabul etmedi, edemedi. Kendisinin vokalinin inanılmaz kalitesiz bir kayıta sahip oluşu ve Tercih ettiği kötü Flow beni hayal kırıklığına uğrattı. Ancak Eko’yu Hidra ile beraber görebilmiş olmak hoş bir histi, keşke Tracklistte kalmasaydı bu his.

Albümle alakalı bir diğer konuşmamız gereken nokta giriş parçası A-A O!, genel anlamda albümdeki bütün Flow ve Vokal kullanımlarının dışında kalan parça, albüme giriş için doğru tercih değil, kendisinden sonra gelen tüm parçalardan farklı bir yapıya sahip olmasından ötürü bir veda parçası olarak değerlendirilmesi daha doğru olabilirdi.

Hidra – C-137 ve Tekli problemleri

Albümden gelen iki Tekli (HIGH ve Veronica) bana kalırsa albümü yanlış yansıtan girişimlerdi, HIGH parçasından ne kadar keyif alsam da Veronica bana albümle alakalı güzel bir Hype / Fikir vermedi, ki Tekli yayınlamanın mantığı albümle alakalı fikir edinmeyi sağlayarak bir beklenti yaratmak. Bu anlamda en yanlış tercih yayınlanan Tekliler diyebiliriz.

Ancak, her şeye rağmen C-137 bu yıla dair keyifli ve şaşırtıcı bir işti. Bu denli Protest söylem, agresiflik beklemediğim albüm (ki bu düşüncemin altında yayınlanan Teklilerden aldığım izlenim var) yıla dair hatırlanacak işlerden birisi. 2020 yılında dipten dibe gelen Eski Usül Lirik-Yeni Nesil Müzik ekolünün de en iyi temsilcilerinden. Darısı Şehinşah albümünün başına.