21 Haziran 2020

Buffalo sahnedeyse sayesinde: Griselda.

Griselda ya da Buffalo’yu sahneye taşıyanlar.. Hip-Hop, 70’lerde Amerika’da ortaya çıktıktan sonra günümüze kadar dokunmadığı köşe ve girmediği kulak bırakmadı. Başladığı New York ve çevresinde evrimini hiç durdurmamış hip-hop, altın çağ dediğimiz dönemde New York’u kendine iyice merkez bellemişken G-Funk ve Gangsta Rap’e evrilip bir süre sonra batıyı kendine ev edindi. Sonrasında gelen crunk, bass ve trap müzik evrimleriyle ise şu an hepimizin de bildiği gibi ana akım hip-hop’un kalbi güneyde, özellikle de Atlanta’da atıyor.

Atlanta Hip-Hop / Griselda

Tekrar New York’a dönersek, altın çağın başkentliğini yapmış şehir sahne ışıkları kendinden çalındıktan sonra bile yer altından üretmeye ve evrilmeye devam etti. Kimileri yerin altında şehrine ve onun sesine sadık kaldı, kimileriyse artık globalleşen ve bölgesel kurallara sahip olmayan hip-hop müziği doğu yakasında olmalarına rağmen ana akımın esintileriyle icra etti. Bu yazı ise, New York haritasında görmesek bilemeyeceğimiz bir bölge olan, kentsel çarpıklığıyla isim yapmış ve daha önce tek bir büyük isim bile çıkartamamış Buffalo’nun, büyüdükleri tozlu ve karanlık doğu yakası sesine sadık kalan ve dinleyerek büyüdükleri mafioso hayat stilini bizzat yaşamış adamlarla ilgili, yani Griselda.

Griselda, günümüzde Westside Gunn, abisi Conway the Machine ve kuzenleri Benny the Butcher’dan oluşan bir doğu yakası yeraltı hareketi. 2004’te kurucu Westside Gunn’ın Flyest Nig@@ In Charge Vol. 1 mixtape’i ile macera başladığında, mixtape’de konuk performansları bulunan abisi Conway çoktan şehir köşelerinde yaptığı freestyle’lar ile ismini duyurmuştu. Öte yandan Benny ve abisi Machine Gun Black de mixtape’de yer alıyordu. Fakat Gunn bu projeyi silah suçlarından ötürü hakkında çıkan tutuklama kararından kaçması ve sonunda yakalanıp iki yıl hapis cezası alması sonucu resmi olarak çıkartamadı.

Flyest Nigga In Charge - Griselda
Flyest Nig@@ In Charge

O dönemde silah suçları ve uyuşturucu dağıtımları sebebiyle sürekli bir hapiste bir dışarıda olan tüm grup üyelerinin bir ayağı da Atlanta’daydı. Westside Gunn ve diğerleri, güneyde geçirdikleri zaman dilimlerinde dönemin surata surata uyuşturucu parasıyla veya ‘hustling’ ile kazanılmış lüks hayat stilini vurmayı seven hareketli güney müziğinden etkilenecek ki özellikle günümüzde işledikleri konuların büyük bir kısmı da lüks hayat. Ayrıca Conway’in erken kariyer mixtape’lerinde 2000’ler T.I. ve Jeezy öncülüğündeki trap müzik seslerine rastlamak işten bile değil.

Aynı zamanda 2006’da Benny’nin abisi Machine Gun Black öldürülmüş, Conway kariyerine Atlanta’da devam ediyor, Benny Buffalo yer altı sahnesinde ismini yaymaya devam ediyor ve Gunn sessiz. Ta ki 2012’ye kadar. Conway Amerikan Greed projesinin tanıtımı için Buffalo’ya dönüyor ve Buffalo’da biri boynundan biri kafasından olmak üzere iki kurşun ile vuruluyor. Hayatta kalan fakat kalıcı yüz felci yüzünden bir süre rap yapamaz hale gelen Conway kariyerinin artık bittiğini düşünüyor. Conway’in Westside Gunn’ın The Cow şarkısında Machine Gun Black’in ölümü ve kendi vurulmasıyla ilgili aşırı üzücü verseünü de aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Conway’in vurulmasıyla Westside Gunn, abisi ve Griselda için bir şeyler yapmasının gerektiğini farkedip aynı zaman diliminde tanıştığı ve günümüzdeki Griselda sesinin en büyük yapı taşlarından olan prodüktör Daringer ile Hitler Wears Hermes mixtape serisine başlıyor. Bu mixtape serisindeki amacı ise kendisinin de belirttiği gibi aynı anda hem backpacker dinleyicilere hem de uyuşturucu satıcılarına hitap ederken müziğinde güneyin gece kulübünde şampanya patlatmalı hayat stilini ve Buffalo’nun bir yerlere gelmenin bile hayal edilemediği kasvetli sokak hayatını harmanlamak.

Hitler Wears Hermes 5 - Griselda
Hitler Wears Hermes 5

2012’den sonrası ise Griselda için bir yükseliş hikayesi. Hitler Wears Hermes sonrası yeraltında tanınırlığını her geçen gün arttıran Westside Gunn, 2016’da ekipten çıkmış en iyi albüm olabilecek FLYGOD’ı çıkarttı. Kendisine projede her zamanki gibi Conway ve Benny’nin yanında Danny Brown, Action Bronson gibi ana akım başarısı yakalamış isimler de eşlik ediyor. Bunun yanında ekibe mentorluk eden mafioso rap dendi mi yeraltının saygın isimlerinden biri olan Roc Marciano, o zamanlar Griselda Records ile çalışan Dump Gawds ekibinden Mach-Hommy ve Your Old Droog gibi isimler de var. 2017’de Eminemin Shady Records’u anlaşması ve doğu yakası temsili meşalesini Wu Tang Clan’ın Raekwon’undan bizzat teslim almaları ile aldıkları en büyük onaylardan ikisini aldılar. 2018’de Benny the Butcher harika işi Tana Talk 3’yi ve Westside Gunn yine ekibin kataloğundaki en iyi işlerden birisi olan ve sert uyuşturucu jargonunu jazz ile buluşturan Supreme Blientele’yi çıkarttı. Albümde Raekwon, Jadakiss, Roc Marciano ve Busta Rhymes gibi doğu yakası veteranlarından yardım alırken bir yandan da batı yakasının büyük R&B ve neo-soul seslerinden Anderson .Paak ile çok yönlülüğüne ve ana akımı da ele geçirme isteğine dikkatleri çekti. Bir yandan Conway başarılı Everybody is F.O.O.D. serisine başladı ve Benny the Butcher 2019’da yılın en iyi albümlerinden biri olan The Plugs I Met’i çıkarttı. Black Thought, Jadakiss ve Pusha T gibi isimlerden de konuk performansları gördük ve albümden hemen sonra Jay-Z’nin Roc Nation’uyla Westside Gunn da dahil olmak üzere anlaşma imzaladı. Böylece Griselda’nın engellenemez bir büyümeye ulaştığını ve tüm rap topluluğunun saygınlığını kazandığını da farkettik.

Griselda
HWH7

2019 temmuzunda Westside Gunn’ın çıkarttığı Flygod is an Awesome God ve kasımda çıkan HWH7 projeleri bir yana, ekimde çıkarttıkları DR. BIRD’S single’larıyla ana akıma kadar seslerini duyuran ve sonrasında şarkıyı Jimmy Fallon’un programında ulusal televizyonda uyuşturucuyla dolu kirli ve ham müziklerini tüm ülkeye dinletmeyi başaran Griselda ekibi, Kasım sonunda single’ın devamında gelecek olan albümleri WWCD’yi çıkarttılar.

2020 ve Griselda.

2020 ise ekip için fena ilerlemiyor. Conway’in biri Alchemist ile biri Big Ghost Ltd ile ortak iki EP’si ve Westside Gunn’ın yılın en iyi albümlerinden biri olan Pray For Paris’i ile üretmekten ve sürekli yayınlamaktan asla çekinmeyen ekip yine üretkenliğine devam ediyor. Griselda’nın aynı zamanda modaya düşkün bir ekip olduğunu ve kendi markalarının da olduğunu söylemek gerekli. Pray For Paris de bu moda ilgisinden doğmuş bir proje. Westside Gunn Paris Moda Haftası’nda Virgil Abloh’un davetiyle en önden Off White sahnesini izliyor ve o hafta içerisinde aldığı ilhamla Pray For Paris’in büyük bir çoğunluğunu bitiriyor. Kapağını Virgil Abloh’a tasarlattığı ve tanıtımında “Sanatı satın alın.” gibi bir ibarede bulunduğu albümde emeği geçen isimler ise yıldız kadrosu. DJ Premier, Alchemist, DJ Muggs, Tyler the Creator, Joey Bada$$, Boldy James, Freddie Gibbs ve daha nicesi.

Griselda’nın kataloğu çok uzun olduğu için aşağıya mutlaka dinlemeniz gereken projeleri bırakacağım. Ayrıca aşağıdakileri severseniz dinlemeniz için Griselda ile yakın isimlerden iki albüm daha öneriyorum. Birisi adı Griselda’ya katılma dedikodularında geçen Boldy James’in Alchemist ortaklığında çıkarttığı 2020’nin en iyi işlerinden birisi The Price of Tea in China, ikincisi ise Mach-Hommy’nin, ekibi Dumb Gawds’ın Griselda ile arasının bozulup dissleşmelerinin başlamadan önce Griselda Records altında çıkarttığı H.B.O (Haitian Body Odor) albümü.