24 Nisan 2020

"24 Nisan" Türkçe Rap Çıkartması.

23’ü 24’e bağlayan gece, Safkan Hip-Hop’un kıyıya çıkartma yaptığı gece olarak kayıtlara geçsin. Uzun süredir Afro-Latin garabeti ve “kalça” müziği ile adeta saldırı altındaki zihnimiz ve kulağımız birçok ismin işleriyle az da olsa temizlendi. Gelin hızlıca bu çıkan işler arasından beğendiklerimle alakalı notlarıma geçelim.

Kayra – Kayıp Gölgeler

Kariyerinin belki de en üretken dönemlerinden birini geçiren Kayra, Geçen yıl “Bütün Ayazların Ortasında”  albümü /  “Bütün Ayazların Ardından” Maxi-Single’ı, İmpala düeti ve Şehrin Hayaletiyle, bu yıl da Kayıp Gölgeler EP’si ile kulaklarımıza misafir oluyor. Bol bol Kayra dinlediğimiz bu vakitlere dair tek eleştirim CM 01-02 parçası. Azılı bir CM/FM hayranı olarak Kayra’nın böyle bir iş çıkaracağını duyduğumda inanılmaz heyecanlanmıştım, zira hikaye anlatıcılığı ile bizi müthiş dünyalara sürükleyebilirdi fakat her CM/FM’cinin dost sohbetinde bahsettiği şeylerle sınırlı kalmış bir parça. Zaten CM’ci bir kitleye oynayan parçanın bu bandı aşamaması hayal kırıklığıydı. Ancak onun dışında Kayra’dan beklemediğimiz hırçınlık ile “Arafta Bile”, Barış Demirel’in çılgın performansıyla “Beyoğlu” müthiş parçalar. “Köprüaltı Kemancısı” ise artık hepimizin alıştığı eşsiz Kayra Anlatıcılığı. CM eleştirisi dışında Kayra diskografisinde güzel duracak bir çalışma. Ayrıca Da Poet’in yeni şirketi Nuhado’nun da ilk yayınladığı iş olduğundan da bahsetmek gerek.

Çağrı Sinci – Revolver.

2019 incelemesinde yaptığı işlerle bolca övdüğüm ve bu sayede benim kulağımda bolca Krediye sahip bir isim Çağrı Sinci, 2019’un son dönemecinde yayınladığı “Çığ” EP’si ve sonrasında gelen “On Beş Dakika”, Narkoz & Gazapizm & Deniz Sungur düeti “Kaç İstersen” gibi çalışmalarla dinleyici kitlesini hem diri tutan hem de çıtayı aşağıya düşürmeyen biriydi. Revolver Sinci’nin “Çığ” sonrası sanırım en fazla tanıtımını yaptığı parçaydı, sanırım Kliple beraber gelmiş olması bunda bir etken. Revolver yine çıtayı düşürmemiş bir iş, Sinci’nin vokali ve flowu bana bu parça ekseninde diğer çalışmalara oranla daha değişik / deneysel geldi. Son 16’lığın parça adına pik noktası ve aslında en yakalayan kısım olduğunu eklemem gerek.

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: dinle.png

Necip Mahfuz – Çürüyüş

Geçen yıl son olarak “Yürüyorum” ile dinlediğimiz Mahfuz bu yıl umarım ki tekrar sessizliğe gömülmez. Lirikal anlamda bu Perşembe gecesinin en yoğun parçası olan Çürüyüş aslında bu tarz derinlikleri ne kadar özlediğimi hatırlattı. Mahfuz özelinde daha çok işler duymak istemekle beraber bu derinliğin yer yer en sert Rap dinleyicileri için bile boyu geçtiğini söylemek gerek. Bu aslen bir iki ucu boklu değnek 🙂 Yani lirikal derinlik kesinlikle aradığımız, özlediğimiz bir durumken sanatçı perspektifinden parçanın ulaşabileceği alanı çok niş bir hale getirmiş. Ama ben bu nişin içerisinde olduğum için aslında biraz da dışarıda kalanların yorumlarını duymak daha sağlıklı olacaktır.

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: dinle.png

Harun Adil – Sürgün

Geçen yıl “Boom-Bap Sessions 1 & 2 & 3”, “Kalk”, “Duvar” gibi çalışmalarla adeta bombalayan Harun Adil, Bu yıl “Dama” ile olan parçası “2 Kere 2” sonrası yeniden bizlerle. Harun Adil’den bu kadar hızlı bir parça beklemediğim için oldukça şaşırdım, ancak daha önceleri -özellikle- “Emin Misin?” parçasıyla kanıtladığı üst seviye hikaye anlatım yeteneğini burada da karşımıza çıkarması beni çok mutlu etti. Prodüksiyon tarafında bu haftanın işleri arasında en beğendiklerimden biri buydu ve yine burada da tüm yükün Harun Adil tarafından sırtlandığını görmem ona olan saygımı ve parçaya olan düşüncemi yükselten bir etkendi. Ayrıca Spotify listesinde görememek Spotify Türkiye’ye yönelik bakış açımızı “tasdikleyen” bir olaydır, not düşmüş olalım.

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: dinle.png

Dipnot & Onur Yeğin – Hayalet

Son yılların en sert – protest – baş kaldıran işi sanırım bu. “Kin” parçası bir çok straight hip-hop sevdalısı için bir Bildiri olabilecek güçte ancak en önemlisi bu EP’nin duruşu. Altyapılar, Kafiye Şemaları, Vokal kullanımları ve değinilen tüm temaların bir bütün içerisinde duruyor olması benim adıma bu albümü gerçekten oldukça değerli ve ele avuca sığmaz bir hale getirdi. “Bu Şehir Çok Soğuyacak” / “Kuş” / “Kin” kesinlikle 2020 listelerinde yer almalı, özellikle “Bu Şehir Çok Soğuyacak”. Albüm hakkında çok derinlikli yazmak istemiyorum çünkü özellikle daha önce bu ikiliyi dinlemeyen insanlar için çok çok süpriz etkisi yaratacak bir iş. 

Eğer İki ismi de daha önce hiç duymadıysanız sizin adınıza çok heyecanlıyım çünkü tertemiz kafalara gerçek bir balyoz çalışması olmuş. Albümün kapağı dahi aslında verilen emeği gösterir nitelikte.

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: dinle.png